Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökning av blekingar som vill bli militärer

Publicerat fredag 24 mars kl 15.44
"Man fick åka stridsbåt"
(1:19 min)
Ryggarna på ett gäng amfibiesoldater som står på en stenhäll och det ligger stridsbåtar i en havsvik framför dem.
1 av 2
Allt fler vill göra militär grundutbildning. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jenny Svensson framför ett hav.
2 av 2
Jenny Svensson Foto: Michaela Linge/Sjöstridsskolan

Allt fler blekingar söker in till den militära grundutbildningen. I år har antalet urvalstest ökat med 25 procent jämfört med samma period 2016.

I hela Sverige är det 20 procent fler frivilliga som gör urvalstestet. Som är det andra steget i försvarsmaktens rekryteringsprocess. Blekinge län har av tradition ett högt söktryck och nu ser man alltså en större ökning i länet än landet i stort. 

– Vi har aktivt tagit större plats i fler kanaler de senaste åren, och det kan ha bidragit till att fler söker, säger Jenny Svensson på Sjöstridsskolan, rekryteringssamordnare för marinens sjögående förband

Tagit personlig kontakt
Bland annat har försvarsmakten i regionen bjudit in intresserade till träffar där man kan få testa på de olika förbandens aktiviteter. Som till exempel att åka stridsbåt.

Man har också börjat ta direkt kontakt med de som gör den första rekryteringsansökningen på nätet för att se hur man kan möta deras behov. 

En väldigt bra siffra jämfört med tidigare år.

Något som gjort att fler kvinnor går vidare till nästa steg i rekryteringen. Det så kallade urvalstestet där man bokar tid på något av rekryteringsmyndighetens kontor.

I år är var fjärde bleking som ansökt, gjort urvalstestet och blivit anställd i något av blekingeförbanden kvinna.

– Det är en väldigt bra siffra jämfört med tidigare år, säger Jenny Svensson.

Mer uppmärksamhet i media
En annan bidragande orsak till det ökade söktrycket kan vara den mediala uppmärksamhet som försvarsmakten och den militära grundutbildningen fått de senaste året enligt Jenny Svensson.

Samtidigt säger hon att det ännu inte finns någon officiell mätning över varför intresset har ökat.

– Vi har lagt ner ganska hårt jobb på information och rekrytering. Så vi hoppas att det är det som har bidragit till den ökning av intresse som vi nu ser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".