Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Wendt (M): "Sjukhusets budget är oerhört demoraliserande"

Publicerat tisdag 28 mars kl 13.27
"Oroväckande och anmärkningsvärt att man inte klarar av att lägga en korrekt budget"
(2:24 min)
Alexander Wendt för Moderaterna i landstinget Blekinge.
Wendt tycker att vissa kostnader bör ligga på Landstinget centralt. Foto: André Kvist/Sveriges Radio

Alexander Wendt (M) är hårt kritisk mot den rödgröna ledningens sätt att utarbeta budget för Blekingesjukhuset. Största orsaken till minus för landstinget.

Blekingesjukhuset redovisar ett underskott på 89,2 miljoner under förra året. Vilket är den största orsaken till att Landstinget Blekinges totala årsredovisning för andra året i rad hamnar på minussidan. 

– Totalt sett är det inte en större katastrof. Orsaken till underskottet ligger helt och håller på Blekingesjukhuset, det är kanske tionde året i rad som de inte klarar sin budget. Det är oroväckande och anmärkningsvärt att man inte klarar av att lägga en korrekt budget, säger Alexander Wendt (M), oppositionslandstingsråd. 

Kanske tionde året i rad som de inte klarar sin budget – oroväckande och anmärkningsvärt!

Budgeten fel från dag 1
Wendt säger att Landstinget centralt bör ta en del av Blekingesjukhusets kostnader. Bland annat högkostnadspatienter, särskilda läkemedel och köpt vård på annan ort. För att på så vis se till att sjukhuset håller sig till budgeten. 

– Vi tror att budgeten är fellagd redan från början. Det stora problemet är att man år efter år efter år inte lyckas budgetera Blekingesjukhuset korrekt. Vi tycker det är märkligt att man inte lär sig, titta på verkligheten, säger han.

Dåligt för anställdas moral
2015 hade Blekingesjukhuset minus 77,1 miljoner, året dessförinnan var underskottet på 8,4 miljoner kronor.

Det måste vara oerhört demoraliserande för alla som jobbar på Blekingesjukhuset.

Alexander Wendt är orolig för vad dessa resultat innebär för de anställda. Han tror att det har en väldigt negativ påverkan.  

– De får en budget som dem från början vet att de inte kommer klara. Det måste vara oerhört demoraliserande för alla som jobbar på Blekingesjukhuset. Jag tycker det är fel, de ska ha en rimlig möjlighet att klara det. 

Han fortsätter: 

– Det är väldigt orättvist att ha en budget som de vet inte klarar av. Det är inte rätt att behandla våra anställda på det sättet, säger Alexander Wendt.

André Kvist
andre.kvist@sverigesradio.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".