Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bättre vibbar för bönder

Publicerat tisdag 28 mars kl 16.03
"Kräver stor skuldsättning"
(0:28 min)
Jessica Persson, Ola Persson och Per-Ola Frisell.
1 av 2
Jessica Persson, Ola Persson och Per-Ola Frisell. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
Per-Ola Frisell, Ola Persson och Jessica Persson i hage.
2 av 2
Mjölkpriserna har ökat, Ola och Jessica Persson har dock bara köttkor i sin hage. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Svenska bönder upplever att lönsamheten är bättre nu än för ett år sedan. Bäst känns det för lantbrukare i Blekinge och sydöstra Sverige.

Ökningen beror på en större efterfrågan på svenskt kött och högre mjölkpriser enligt Lantbruksbarometern. 

Tillsammans med sin Jessica och Ola Persson på Tararps gård i Asarum har både köttkor, hjortar och odling av energifoder.

– Det är väl en framtidstro nu. Jordbruket har ju fått en helt annan syn från samhället plus att vi har haft låga räntor, säger Ola Persson.

Stora utmaningar, men väldigt hög framtidstro.

Ränteläget bidrar till att fler väljer att investera i nya maskiner, byggnationer och djurstall. Under 2016 ökade de svenska lantbrukarnas belåning med 17,4 miljarder. Främst är det yngre jordbrukare som har en positiv framtidssyn.

– Så det är stora utmaningar men väldigt hög framtidstro, säger Per-Ola Frisell på LRF Konsult.

Bäst i Blekinge
Även om den upplevda lönsamheten blivit bättre i hela Sverige är det fortfarande fler som anser att den är ganska eller mycket dålig. Bara i region tre, där Blekinge ingår, är det fler som ser en god eller mycket god lönsamhet.

– I år är det jättepositivt att se att lönsamheten har ökat inom alla branscher i lantbruket. Både mjölkproduktion, nötköttsproduktion, grisproduktion och växtodlingen, säger Per-Ola Frisell på LRF Konsult.

Lantbruksbarometern är en Sifo-undersökning som görs på uppdrag av just LRF Konsult och Swedbank sparbankerna. Totalt frågas 1000 svenska lantbrukare om hur de ser på sin situation just nu och inför kommande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".