Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många söker hjälp för övervikt

Publicerat torsdag 6 april 2017 kl 04.45
"Patienter som vägt en bra bit över 200 kg"
(2:37 min)
Fyra kvinnor sitter bredvid varandra på en brits.
1 av 2
Carina Persson, Ingbritt Söderlind, Jessica Persson och Julia Binnergård arbetar på mottagningen. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.
Närbild på en mans stora mage.
2 av 2
Ungefär 30 patienter är just nu inskrivna, har fått hjälp eller är på väg att få hjälp på levnadsvanemottagningen. Foto: Leif R Jansson/TT.

Det har blivit en rivstart för den nya levnadsvanemottagningen i Karlshamn. Allra flest söker hjälp för viktproblem.

Mottagningen har varit igång i drygt tre månader och här kan Blekingebor få hjälp när det gäller övervikt, alkohol- och tobaksavvänjning.

Mest övervikt
Runt 75 remisser har hittills kommit in och nästan alla har handlat om patienter som vill bli av med sin övervikt.

– Så här långt har det rört sig om 95 procent viktrelaterade problem. Vi trodde nog det skulle vara lite mer jämnt fördelat över levnadsvanorna, säger Jessica Persson, medicinskt ansvarig läkare på levnadsvanemottagningen i Karlshamn. 

Dietister saknas
Orsaken till att det är så många som söker hjälp för just fetma tror hon kan vara en avspegling av hur samhället ser ut generellt. 

– Vi har ju att göra med en fetmaepedemi som breder ut sig i Europa och inte minst här i Sverige. Kanske är det så också att eftersom det inte finns dietister på varje vårdcentral här i Blekinge så kan jag tänka mig att behovet blivit större när det gäller just viktrelaterade problem, säger hon.

Då känns det som att mottagningen behövs?

– Visst behövs den, det har varit ett eftersatt område i många, många år. Det känns att det finns ett uppdämt behov och många har saknat möjligheten att komma till en specialistenhet för att få den här hjälpen, säger läkaren Jessica Persson.

Fakta om levnadsvanemottagningen i Karlshamn

* Levnadsvanemottagningen är ett pilotprojekt som i första hand pågår under ett år.

* På mottagningen finns läkare, sjuksköterska, dietist och sjukgymnast.

* Du kan inte själv söka hjälp direkt på mottagningen, utan behöver bli remitterad från till exempel psykiatrin eller en vårdcentral.

* När du blivit remitterad så görs först ett bedömingsbesök, du får göra olika prover och patientens motivation bedöms (det är väldigt viktigt att patienten själv är motiverad till en förändring). Blir du sedan antagen så får du intensiv coachning och hjälp av experterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".