Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu börjar skolorna servera sälkött

Uppdaterat lördag 1 april kl 12.41
Publicerat lördag 1 april kl 07.20
Närbild på en säl med en fisk i munnen.
Sälstammen i Blekinge bara växer och växer - nu försöker man hitta lösningar. Foto: Daniel Reinhardt/TT.

Nu är det bestämt att flera skolor i Blekinge ska börja servera sälkött.

Det handlar dels om att få bukt med det stora sälbeståndet i Östersjön, men också om att nå målet att servera mer närproducerad mat.

P4 Blekinge har flera gånger rapporterat om problemen med det kraftigt ökande sälbeståndet. Bland annat så förstör sälen fiskegarn och äter upp fångsten i garnen.

Men nu finns alltså en lösning i sikte, nämligen att börja servera säl i länets skolmatsalar.

– Det är ett mycket magert och gott kött, det borde gå hem i skolmatsalen. Dessutom strävar ju både skolor och äldreboenden mot att servera så mycket närproducerat som möjligt och då känns det här som ett steg i helt rätt riktning, säger sälexperten Evert Sillén.

I smak ligger sälkött någonstans mellan kött och fisk, och den godaste biten är ryggbiffen.

Du tror inte att eleverna kan tycka att det känns konstigt att äta säl?

– Vi äter ju lamm, kor och grisar, jag ser inte vad skillnaden skulle vara. Förr i tiden åt vi mycket säl, säger Evert Sillén.

Det här är P4 Blekinges aprilskämt 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".