Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen garanti för fuskfritt högskoleprov

Publicerat lördag 1 april 2017 kl 07.07
Justitiedepartementet utreder förslag om kroppsvisitering
(1:32 min)
Studenter som skriver högskoleprovet.
Foto: Fredrik Persson/Scanpix/TT, Yvonne Åsell/SvD/Scanpix

Under lördagen skriver drygt 70 000 svenskar högskoleprovet, bland annat kommer närmare 900 personer i Blekinge att göra det. Trots vetskap om hur det fuskas på provet, så saknas ännu möjlighet att komma åt fusket.

– Vi har ingen möjlighet till kroppsvisitation vid inträde i lokalerna, så vi kan inte garantera att inte någon ändå lyckas med det här fuskandet, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet, som anordnar högskoleprovet.

Tips om fusk
Det var för ett par år sedan som Universitets- och högskolerådet fick in konkreta tips om fusk på högskoleprovet med hjälp av teknisk utrustning.

En granskning som SVT Dold gjorde avslöjade ett organiserat fuskande, med personer som betalat upp till 100 000 kronor för ett toppresultat på provet. Fusket sker med hjälp av mobiltelefoner och små öronsnäckor, som är svåra att upptäcka.

Kroppsvisitering utreds
Enda möjligheten att komma åt fuskandet är enligt Tuula Kuosmanen att använda kroppsvisitering. Något som inte är tillåtet i dag, men ett förslag om det utreds just nu på justitiedepartementet.

– Det innebär i stort sett det som man gör i dag när man checkar in på en flygplats eller går på en större konsert. Provdeltagarna skulle få gå igenom en säkerhetskontroll med röntgendetektor, säger Tuula Kuosmanen.

Provvakter måste vara uppmärksamma
Ökade möjligheter till fusk med hjälp av teknisk utrustning, har inneburit att provvakterna fått allt fler instruktioner om vad de ska hålla koll på i provsalen.

– Uppmärksamheten måste bli bättre och bättre. Vi måste se till att röra oss i lokalen och kolla legitimation noga. Och så har vi fått instruktioner om att deltagarna inte får ha öronproppar och vi är noga att kolla att de inte har smarta klockor, säger Agneta Karlsson som jobbar på Högskolan i Borås och ska vara provledare i en av salarna där högskoleprovet skrivs under lördagen. 

Fusk polisanmäls
En förändring som gjorts för att försöka komma åt fusk är att provdeltagarna numera måste intyga på heder och samvete att de inte använder otillåtna hjälpmedel.

Det har lett till att fuskare som avslöjas nu kan polisanmälas för osann försäkran. Vid provtillfället i höstas polisanmälde Universitets- och högskolerådet ett 50-tal misstänkta fuskare.

– Ett antal av dem är under utredning hos polisen, så även från polisens sida så har man tagit det här på allvar, säger Tuula Kuosmanen på Universitets- och högskolerådet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".