Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De tre omkomna i bussolyckan var barn

Publicerat måndag 3 april 2017 kl 10.54
"Ingen som är delgiven misstanke"
(0:26 min)
Trafikolycka med räddningsfordon
Foto: Johanna Svensson/Sveriges Radio
  • Tre personer omkom i den allvarliga bussolyckan på E45 i Härjedalen i helgen.
  • Polisen bekräftar till P4 Jämtland att det var tre barn.
  • "Det är ingen som är delgiven någon misstanke i nuläget", säger Peder Jonsson, kommunikatör vid polisen i Jämtland till Ekot.

Under söndagsmorgonen kom larmet om att en buss med 59 personer, 52 ungdomar och 7 vuxna, hade åkt av vägen och hamnat på sidan. Passagerarna var främst barn från klass 8 i Ängskolan i Skene i Marks kommun, på väg upp till fjällen för att åka skidor.

Tre personer omkom och 23 personer skadades och fördes till olika sjukhus. Fem av passagerarna ska vara allvarligt skadade.

På Östersunds sjukhus vårdas elva personer och för två av dessa är läget stabilt, men allvarligt. Fem patienter har opererats för sina skador men bedöms vara stabila, skriver Region Jämtland Härjedalen på sin hemsida. Minst fem patienter räknas kunna skickas hem under dagen.

Identifiering av de omkomna personerna kommer ske under måndagen, via dna, tänder eller fingeravtryck. Anhöriga är formellt underrättade.

Polisen utreder orsaken till olyckan och samlar bevis från olycksplatsen. Statens haverikommission kommer även besöka platsen och göra en egen utredning.

Vägen kommer vara avstängd under måndagsförmiddagen och det är oklart när den öppnas för trafik.

Resan anordnades av en idrottsklubb och hade varit en tradition bland åttondeklassarna på Ängskolan i många år. Busschauffören hade kört en sträcka på närmare 60 mil från Ängskolan och befann sig cirka två mil söder om Sveg i Härjedalen.

Under morgonen dagen efter olyckan samlades lärare och några av dem åttondeklassare som var med om olyckan för en gemensam stund i Kulturhuset intill Ängskolan. Vid skolan finns även en minnesplats. Stödpersonal från förvaltningen och kyrkan är på plats på skolgården.

Dubbeldäckaren ska ha gått ur kurs och vält på grund av besvärliga tjälskott i vägbanan. Det uppger Bergkvarabuss till flera medier. Tjälskott är gropar eller insjunkna partier på vägarna som uppkommer på våren när tjäle tinar bort.

Till flera medier säger bussbolagets VD Göran Mellström att chauffören har förklarat olyckan med att vägen styckvis var vid väldigt dålig och att det var stora hål i vägbanan. Därför ska han ha tappat kontrollen.

Bussen skulle ha varit framme i Klövsjö klockan nio i går morse. Enligt bussbolaget är det inte ovanligt att man kör på nätterna. En trafikledare vid företaget hade kontakt med chauffören vid klockan halv fem på morgonen.

— Han ville veta hur resan gick och om allt hade gått bra. Föraren sade att han kände sig pigg och kry. Då befann man sig någonstans i Moratrakten, säger Simon Sandberg, marknadschef på Bergkvarabuss, till Svenska Dagbladet.

Texten uppdateras.

Bussolyckan - Detta har hänt

• En svår singelbussolycka inträffade på E45 strax söder om Sveg tidigt på söndagsmorgonen. Larmet kom till SOS Alarm klockan 07.01.
• Ombord på bussen var 59 personer som åkt från Skene, Marks kommun, på väg till Klövsjöns skidområd. Passagerarna var ungdomar och vuxna från klass 8 i Ängskolan i Marks kommun. Möjligen också enstaka niondeklassare, enligt TT.
• Tre personer har dött i olyckan och 20 personer vårdas fortfarande på sjukhus. För två av dem är läget kritiskt. Skadeläget beskrivs som mycket svårt.
• Sjukhusen har gått in i förstärkningsläge för att kunna hantera situationen. 
• Mellan 25 och 30 personer fördes till sjukhus, uppgav räddningstjänsten till SR. Resterande personer på bussen fördes till församlingshemmet i Sveg där en POSOM-grupp erbjöd krishjälp.
• I Skene samlades berörda på skolan och församlingshemmet och Marks kommuns POSOM-grupp har aktiverats.
• Olyckan utreds av både Jämtlandspolisen och Trafikverket. Området är avspärrat och bussen tagen i beslag. Enligt uppgifter från Bussbolagets vd ska det ha varit dålig vägkvalitet som gjort att föraren tappade kontrollen.
• Bussbolaget säger till Ekot att chauffören var erfaren och dubbeldäckaren nybesiktigad. Man utgår från att reglerna om vila och rast har följts, det vill säga minst 45 minuters rast efter 4,5 timmars färd. När bussen rullar är det "svårt att tillse att alla resenärer på bussen använder bälte under hela färden", vilket är chaufförens ansvar för barn under 15 år, uppger Bergkvarabuss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".