Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Föräldrar orsakar trafikkaos – nu införs ambulerande p-vakt

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 04.43
"Det har skett incidenter och det borde vara en varningsklocka för alla"
(3:54 min)
Varningsmärket "Varning för barn" och väg med bil.
1 av 6
Föräldrarna är orsaken till problemet och bara vi kan lösa det, säger föräldern Johan von Reis om traikkaoset på morgnarna. Foto: André Kvist/Sveriges Radio
John Lindh, trafikingenjör Karlskrona kommun.
2 av 6
Trafikingenjör Johan Lindh har arbetat med problemet sedan 2015, nu införs en riktad parkeringsvakt. Foto: André Kvist/Sveriges Radio
Nättrabyskolans egna p-vakt, en stubbe med en varningsväst
3 av 6
På Nättrabyskolan har man satt upp en egen "varningsgubbe". Foto: André Kvist/Sveriges Radio
Varningsmärket "Varning för barn".
4 av 6
Varningsmärket "Varning för barn" vid skola. Foto: André Kvist/Sveriges Radio
Kurt-Inge Johnsson, rektor vid Nättrabyskolan.
5 av 6
Rektor Kurt-Inge Johnsson vid Nättrabyskolan är positiv till kommunens initiativ, hans säger att parkeringsvakter har en bra effekt. Foto: André Kvist/Sveriges Radio
Johan von Reis, förälder.
6 av 6
Johan von Reis är mycket upprörd över hur situationen med trafik vid skolor ser ut. Foto: André Kvist/Sveriges Radio

För att hantera trafiksituationen vid skolor på vardagsmorgnar ska nu en speciell parkeringsvakt fokusera på skolor.

För ungefär två veckor sedan var en liten flicka en hårsmån från att bli påkörd av en förälder som lämnade sina barn. Hon klarade sig helskinnad den gången men problemet med trafiken kring flera skolor i kommunen återstår.

– Jag tänker att det är ett problem som drabbar våra barn. Och utsätter våra barn för faror och risker med den trafiksituation vi har, säger föräldern Johan von Reis. 

Incidenter bör avskräcka
Det är strax före klockan åtta på vardagar som trafiken intensifieras kring kommunens skolor. Stress och trötthet i kombination med dålig uppmärksamhet kan resultera i att barn far illa. 

– Trafiken ökar, både i samhället och vid skolor när vi lämnar barnen. Nu har det skett incidenter och det borde vara en varningsklocka för alla, säger Johan von Reis. 

Han tror att detta problem endast kan lösas om samtliga föräldrar går samman. Att stanna bilen en bit ifrån och använda de platser som finns för lämning och upphämtning. 

– Vi föräldrar skapar problemet och därmed har vi också lösningen. Alla behöver hjälpas åt.

Parkeringsvakt ska införas
Då och då har kommunen placerat parkeringsvakter vid skolor för att se över situationen och bötfälla de bilister som bryter mot reglerna. Men nu kommer Karlskrona kommun införa en speciell parkeringsvakt som uteslutande fokuserar på skolor. 

Det är vårt sätt att få till en säkrare skolgång

– Från och med skolstart i augusti i år så kommer vi permanenta en parkeringsvakt vid skolor, varje morgon. Vakten kommer ambulera i kommunen. Det är vårt sätt att få till en säkrare skolgång, säger Johan Lindh, trafikingenjör på Karlskrona kommun. 

Johan Lindh började titta på trafiksäkerheten kring skolor redan 2015. Han berättar att infrastrukturen inte har hängt med och att det inte finns kapital för att åtgärda just nu. 

– Ett problem är att skolorna växer på befintlig mark, därmed hänger inte infrastrukturen med runt om skolorna. Större skolor medför mer trafik. Det funkar inte riktigt idag, säger han. 

Fler och fler kör barnen
Skolor växer med fler barn och alltfler föräldrar väljer att skjutsa barnen till skolan. Det tror Nättrabyskolans rektor Kurt-Inge Johnsson. 

– Det är betydligt fler föräldrar idag än kanske för 15–20 år sedan som kör och lämnar sina barn med bil till skolorna, tror jag, säger han. 

Vi behöver göra mycket mer än bara sätta dit parkeringsvakter

Att införa en parkeringsvakt tror kommunen ska stävja problemet men Johan von Reis är inte övertygad.

– Rent som en akut åtgärd ser jag det som bra, men jag ser att så fort parkeringsvakter lämnar stället så kommer problemet tillbaka. Vi behöver göra mycket mer än bara sätta dit parkeringsvakter, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".