Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn utvecklas bättre av att gå till skolan

Publicerat tisdag 4 april 2017 kl 14.41
"En viktig del i barns utveckling, att bli en oberoende individ"
(1:37 min)
Natasha Hämeenoja,  Alicia Vikström, Beatrice Holm och Wilma Innala på väg hem från Murbergsskolan i Härnösand. Foto Ulla Öhman
Att gå eller cykla till skolan är det bästa menar forskaren. Foto: Ulla Öhman.

Var fjärde förälder tar bilen för att skjutsa barn till skolan. Forskaren anser att de borde gå eller cykla.

Trafikproblemen vid skolor på morgonen är en fara för barn. Vart tredje år gör Trafikverket en studie på hur barn tar sig till skolan. Den senaste från 2015 visar att var fjärde barn får skjuts under vinterhalvåret, en ökning från 2009.

– Vi kan se en tendens att väldigt många använder sin bil på ett annat sätt än för några år sedan. Man använder den för att få ihop livspusslet, säger Anna Anund, forskningschef på VTI, statens väg- och transportforskningsinstitut.

"En god förälder"
Anna Anund pratar om att föräldrar tar till bilen för att de upplever faror för sitt barn. Faran här är trafiken och att själva ta till bilen gör att farorna helt enkelt ökar. Ett klassiskt moment 22 berättar hon.  

Istället vill hon att barn ska cykla eller gå till skolan.

– Man kan se det som en viktig del i barns utveckling, att bli en oberoende individ.

En god förälder är en sådan som ser till att barnet får möjlighet att röra på sig lite innan skolan.

Att ta bilen kan vara lösningen på en stressig vardag, bekvämlighet eller oro för barnet. Men synen på att vara en bra förälder är något som kan diskuteras.  

– Jag tror det är viktigt att föräldrar tänker att "man är inte en bra förälder för att man skjutsar fram till dörren", utan en god förälder är en sådan som ser till att barnet får möjlighet att röra på sig lite innan skolan. Naturligt till fots eller med cykel, säger Anna Anund.

Alla behöver hjälpa till
Att skolor och föräldrar ger barn en utpekad våg till skolan som anses säker är ett förslag Anna Anund har. Hon pekar också på att det finns mycket arbete att göra med trafiksäkerheten kring skolor. Men att bara lyfta diskussionen är ett steg i rätt riktning. 

– Bara att det kommer upp och diskuteras är ett första steg. Jag tror alla har en vilja att hjälpas åt och alla bör ta sitt ansvar. Men det är viktigt utifrån barnens perspektiv så barnen själva känner att det är tryggt och säkert. Och får möjlighet att påverka, säger Anna Anund. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".