Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunal ändrar sig – vill ha vårdbiträden

Publicerat onsdag 5 april 2017 kl 07.50
"Det är dags att inse att vårdbiträden behövs"
(2:03 min)
någon spritar händerna
Foto: Claudio Bresciani/TT

Fackförbundet Kommunal ändrar sig nu och slår fast att vårdbiträden är viktiga och behövs framöver. Förändringen kan ses som ett svar på kraven om fler enkla jobb i samhället.

– Vi har lyssnat på olika aktörer som fört fram olika snabba quick fix-lösningar och ibland pratar om enkla jobb, om hur man ska få ner arbetslösheten och klara framtidens försörjning, inte minst inom välfärden. Det vi nu presenterar är ju en lösning som till viss del kan ses som en ändring från Kommunals sida, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Ni har ju tidigare velat ha ett golv vid undersköterskor varför ändrar ni tanken kring detta?

– Det är dags, även för oss i Kommunal, att inse att vårdbiträden behövs.

Kommunal och arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är nu i en helt ny uppgörelse överens om att yrket vårdbiträde behöver definieras och det ska finnas en tydlig utbildning med ett visst innehåll för vårdbiträden.

Många behövs
Att under ett halvår eller nio månader utbildas till vårdbiträde kan bli ett steg in på arbetsmarknaden för exempelvis nyanlända som inte alltid har samma utbildningsnivå som infödda från början.

– Det blir ett enklare och tydligare steg in på arbetsmarknaden och in i välfärden där så många kommer behövas i framtiden, säger Tobias Baudin.

SKL:s ordförande Lena Micko tycker att det är bra att Kommunal nu fått en mer positiv syn på vårdbiträden.

– Jag välkomnar det därför att jag tror att det är bra för medarbetaren och bra för arbetsmarknaden att man kan se en utveckling av kompetens, säger Lena Micko.

Skyddad titel
Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting är också överens om att undersköterskor inklusive de med specialistutbildning ska få mer reglerad utbildning och att det borde utredas om undersköterska ska bli en skyddad titel.

Tydligare syn på yrkena och vilken utbildning de kräver kan förhoppningsvis locka fler att arbeta inom området, hoppas fack och arbetsgivare.

– Antalet äldre som behöver välfärdstjänster ökar och det ställer krav på att vi har kompetenta och erfarna medarbetare, säger Lena Micko.

De som i dag är vårdbiträden men saknar utbildning ska exempelvis genomgå en så kallad validering som visar att de ändå har kunskaper som krävs för yrket, enligt avsiktsförklaringen som SKL och Kommunal är överens om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".