Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

50 medborgarförslag om P-regler på Björkholmen

Publicerat måndag 10 april 2017 kl 05.29
"Eftersom att det är så många förslag kommer det att ta längre tid"
(4:11 min)
En gränd på Björkholmen
På senaste kommunfullmäktigemötet registrerades nästan 50 förslag gällande parkeringen på Björkholmen. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio

Nästan 50 medborgarförslag på samma tema - så såg det ut på senaste kommunfullmäktigemötet i Karlskrona. Samtidigt har Karlskrona länge belastats av stora mängder inkomna förslag.

Bakgrunden till den stora mängden medborgarförslag som registrerades på förra kommunfullmäktigemötet är de nya parkeringsreglerna på Björkholmen. För att få politikerna att ändra sitt tidigare beslut har man uppmanat medborgare att lämna in enskilda förslag. 

– Huvudsyftet är ju att riva upp beslutet och börja om igen med nya tankegångar. 

Ett snabbare sätt att nå fram
Kritiken riktas främst mot den mångdubbling av parkeringsskyltar, som inte passar in i stadsbilden enligt byalaget. Dessutom menar man att de nya reglerna leder till färre parkeringsplatser. 

– Vi såg det som ett snabbare sätt att nå fram till kommunstyrelsen. Om man annars skickar in en skrivelse tänkte vi att det kanske fastnar på förvaltningen någonstans, och inte når fram till styrelsen. 

Risken är dock att medborgarförslagen varken behandlas snabbare, eller når kommunstyrelsen. 

– Jag tror det blir tvärtom, eftersom det är många förslag kommer det ju ta längre tid att svara på dem. Jag är inte heller säker på att det kommer gå till kommunstyrelsen, det kommer hanteras av Drift och Servicenämnden, säger Peter Johansson, ordförande på Drift- och servicenämnden. 

Nytt sätt att hantera förslagen
Sedan årsskiftet behöver inte medborgarförslagen skickas tillbaka till kommunstyrelsen efter utredning. Bakgrunden till det är bland annat att Karlskrona kommun har haft en stor mängd förslag att hantera under de senaste åren. 

Under 2016 registrerade 285 medborgarförslag i Karlskrona. Det kan jämföras med att det mellan 2010 och 2014 endast registrerade 51 förslag. Det är framförallt en person som legat bakom ökningen. Av 285 registrerade förslag har 224 kommit från samma person.

Eftersom många av förslagen har hanterats av Drift- och servicenämnden har det lett till en rejäl arbetsbelastning för förvaltningen. 

– Varje förslag måste ju hanteras, så det går ju åt några timmar åt varje förslag. Det är ju en arbetsbelastning naturligtvis, säger Peter Johansson på Drift- och Servicenämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".