Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya krav på cancervård missgynnar landstinget

Publicerat måndag 10 april kl 14.15
"Rent teoretiskt kan man utnyttja systemet vilket skulle vara mycket oetiskt"
(1:10 min)
Landstinget Blekinge flaggor på långt håll. Foto: Carina Melin
Landstinget Blekinge huvudentré i Karlskrona. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio

I regeringens cancersatsning blir det allt svårare för mindre landsting att nå kraven och få statliga bidrag. Tio nya cancerdiagnoser läggs till på kravlistan i år.

Förra året gick Landstinget Blekinge miste om 3,2 miljoner kronor. Anledningen var att de inte hade något fall av levercancer i fjol. Regeringens cancersatsning på standardiserade vårdförlopp gör det svårt för mindre landsting att få ekonomiskt bidrag.

Kravet är att inkludera minst en person i ett standardiserat vårdförlopp i de olika cancerdiagnoser som införts, sammanlagt 18 stycken. 

– Det som vi tycker är problematiskt är att vi inte fick det potentiella statsbidraget på grund av att vi inte hade någon som insjuknade i levercancer. Så kan det vara, vi är ett litet landsting och har en begränsad befolkning, säger Linus Axelsson, verksamhetschef på kirurgkliniken.  

Nya krav ökar svårigheten
Under 2017 kommer ytterligare tio cancerdiagnoser att läggas till på kravlistan för att få ta del av bidraget. Fyra diagnoser är dock undantagna eftersom fem mindre landsting, bland annat Blekinge, har kritiserat detta.

Förhoppningen är att landstinget ska klara av kraven i år, men det finns en risk att de går miste om ytterligare 3,2 miljoner.

– Ambitionen är att vi ska klara av detta men vi vet att de andra sex också är rätt ovanliga, vi kan inte garantera att någon i Blekinge har till exempel livmoderhalscancer, säger Karin Nedfors, cancersamordnare på landstinget Blekinge. 

– Det kan bli precis samma situation som förra året, säger Linus Axelsson. 

Systemet inbjuder till fusk
Landstinget fick 9,3 miljoner i underskott under 2016. Till stor del var orsaken Blekingesjukhusets utgifter. Ett par extra miljoner kunde fört de röda siffrorna närmare positiva. Att cancervården mister bidrag påverkar andra patienter med mindre akuta problem.

Man kan utnyttja systemet vilket skulle vara mycket oetiskt

– Det blir andra patientgrupper som drabbas, längre väntetider med godartade sjukdomar. Bråk, gallor och den typen av kirurgi. De får vänta längre om det inte är allvarligt, säger Linus Axelsson.

Samtidigt öppnar detta systemet för fusk menar Axelsson på.

– Rent teoretiskt så kan man anmäla någon till ett standardiserat vårdförlopp och få ut pengar. Det behöver inte vara en särskilt stark misstanke. Då kan man utnyttja systemet vilket skulle vara mycket oetiskt, säger han.

Samtidigt råder han regeringen att se över hur de instiftar regelverk kring statliga bidrag. 

– Man får vara försiktig när man skapar sådana ekonomiska incitamentsystem. Att man verkligen premierar rätt saker så det blir rättvist, relevant och premierar kvalité. 

Läs mer om cancer i Blekinge här.

2017 års nya cancerdiagnoser

Regeringens cancersatsning pågår fram till 2018. Så här långt har det införts 18 standardiserade vårdförlopp för olika cancerdiagnoser. 

2017 ska landstingen införa ytterligare 10 nya cancerdiagnoser:

  • Analcancer*
  • Akut lymfatisk leukemi*
  • Livmoderhalscancer (cervix)
  • Livmoderkroppscancer (endometrie)
  • Njurcancer
  • Peniscancer*
  • Skelett- och mjukdelssarkom
  • Sköldkörtelcancer
  • Testikelcancer*

 

* Dessa fyra är undantagna efter kritik från flera landsting.
Källa: www.regeringen.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".