Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget ser över sin krisplan

Publicerat fredag 14 april 2017 kl 10.48
"Det finns en mängd worst case-scenarios."
(1:53 min)
Stefan Österström, säkerhetschef på Landstinget utanför krisledningscentralen.
Stefan Österström, säkerhetschef på Landstinget utanför krisledningscentralen. Foto: André Kvist/Sveriges Radio

Landstinget Blekinge ser över sin kris- och katastrofplan. Terrordådet i Stockholm gör frågan alltmer aktuell men säkerhetschefen tonar ner hotbilden av terrorangrepp mot länet.

Att agera snabbt om det skulle inträffa en krissituation är ett område som den nya krisplanen ska fokusera på.

Även krisledningen är viktigt i ett skarpt läge, berättar säkerhetschef Stefan Österström. 

– Vi kommer lägga mycket kraft på att säkerställa vår krisledningsförmåga. Mer konkret att vi har en rejäl förmåga att hantera händelser, att ledningen är välövad och trygg i de beslut de måste ta, säger han.

Hotbilder mot Blekinge
Stefan Österström gör bedömningen att Landstinget i Blekinge är väl förbereda om något skulle inträffa i länet. Han poängterar dock att det finns möjligheter för förbättring.

– Det här kommer vi aldrig vara fulländade på, absolut inte. 

Vi kan prata om utsläpp av farliga ämnen, större transportolyckor, störningar i samhällsviktiga verksamheter.

Risken att Blekinge skulle drabbas av någon form av terrordåd ser Stefan Österström som minimal. Däremot finns det en högre hotbild från andra katastrofer.

– Vi kan prata om utsläpp av farliga ämnen, större transportolyckor med flyg, färja eller tåg. Störningar i samhällsviktiga verksamheter som el och telefoni. Det finns en mängd "worst case-scenarios".

"Resurser och mobilisera tidigt"
Skulle en större olycka, dåd eller katastrof inträffa så kommer Blekinge begära hjälp av närliggande län och nationella myndigheter.

Exakt hur många människor som Blekingesjukhuset skulle kunna ta hand om är oklart. 

Vårt moderna samhälle är sårbart. Ständigt påminns vi om stora olyckor och katastrofer i vår omvärld.

Den nya kris- och katastrofplanen ligger just nu ute på remiss hos olika förvaltningar inom landstinget. I oktober ska den vara klar och då kommer den civila beredskapsplanen även att införlivas.

Mycket har hänt sedan den gamla reviderades 2015. I den allra första meningen står det: "Vårt moderna samhälle är sårbart. Ständigt påminns vi om stora olyckor och katastrofer i vår omvärld".

Ord som säkerhetschefen berättar är lika sanningsenliga då som nu. Fortfarande är det två faktorer som har en avgörande roll i en krissituation.

– Mycket resurser och mobilisera så tidigt som möjligt brukar vara en framgångsfaktor vid svåra händelser  Att vänta blir oftast en svårare balansgång att komma ifatt, säger Stefan Österström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".