Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skadestånd i USA efter PFAS-förgiftning

Publicerat onsdag 19 april 2017 kl 07.38
PFAS-förening: Vi följer uppgörelsen ganska noga
(2:18 min)
Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen i Kallinge och vattenverket i Brantafors.
1 av 2
Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen i Kallinge och vattenverket i Brantafors. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio, Annika Digréus/Sveriges Radio.
Martin Johansson drack vanligt kranvatten och fick höga halter av miljögiftet PFAS i blodet. Foto: Annika Digreus/Sveriges Radio
2 av 2
Martin Johansson drack vanligt kranvatten och fick höga halter av miljögiftet PFAS i blodet. Foto: Annika Digreus/Sveriges Radio

I USA har många fått skadestånd efter att deras dricksvatten blivit förgiftat av högfluorerade kemikalier. Och för PFAS-föreningen i Kallinge är uppgörelsen intressant.

I Ronneby kommun har de boende druckit vatten som förorenats av miljögifterna PFAS under närmare 30 år. Nu väntar en rättsprocess som liksom i USA kan innebära skadestånd också för Blekingeborna.

Följer fallet
Herman Afzelius, ordförande för PFAS-föreningen i Kallinge säger att uppgörelsen i USA är intressant.

– Vi följer ganska noga de 3 000 som gått upp i rätten mot den fabrik som förgiftade dem, berättar han.

– De har nått framgång. Mycket av vårt material bygger på de studier som gjorts där under väldigt lång tid. Det är den enda typ av forskning som gjorts där man ser ett resultat på människor. Vi har haft kontakt med det nätverk som driver deras sak, haft kontakt med deras jurister, säger Herman Afzelius.

Tillverkning av teflon
I USA orsakades skadorna av en fabrik som tillverkade teflon, i Sverige var det militärens användning av brandsläckningsskum på flottiljen F 17 som förorenade grundvattnet i Kallinge.

Både i Sverige och i USA handlar det om högfluorerade ämnen som är ytterst svåra att bryta ner och som i amerikanska studier visat sig ge ökad risk för bland annat testikelcancer.

En av dem som fått höga halter i blodet efter att ha druckit vatten med PFAS, är Martin Johansson som har bott i Kallinge nästan hela livet. Och ganska kort efter att man upptäckt att dricksvattnet var nedsmutsat, fick han sin diagnosen testikelcancer.

Fri från sjukdom
Han fick snabbt behandling och är nu fri från sjukdomen, men oron finns där ändå, säger Martin Johansson.

– Jag är småbarnspappa. Det ställer ganska stora frågor för mig. Visst har man stunder där man funderar.

PFAS-föreningen har nu stämt vattenleverantören, det kommunala bolaget Ronneby Miljö och teknik AB. Enligt ordföranden Bengt Holm väntar man nu in resultatet av rättegången.

– Vi får se vad processen så småningom mynnar ut i. Vi beklagar att vattnet inte varit fullgott, säger han.

Skadestånd inte syftet
Men syftet med att stämma vattenleverantören har inte varit att få ut höga skadestånd som i USA, säger Herman Afzelius.

– Det är inte så att vår förening och medlemmar är ute efter ersättningsbelopp i miljonklass till personer. För oss är det viktiga att man ser till att ta hand om – med förebyggande sjukvård, mer forskning, för de som blivit sjuka, se till att ersätta dem.

Men det är mer utifrån vad som hänt dem och vad som hänt er?

– Det är fortfarande samma fakta. Där är det ingen skillnad. En testikelcancer i Sverige är lika smärtsam som i USA, avslutar Herman Afzelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".