Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lugnare i Ronneby efter brottsvåg

Publicerat fredag 28 april 2017 kl 05.13
"Läget har förändrats väldigt mycket"
(3:33 min)
En bild på Ronneby stad, tagen snett ovanifrån.
1 av 4
Det är lugnare i Ronneby, menar både kommunen och polisen. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
Hassan Abdulaziz står i sin kombinerade frisörsalong och mobilreparationsverkstad.
2 av 4
Hassan Abdulaziz tycker att det har blivit lugnare. Foto: Marcus Ulvsand / Sveriges Radio
Kommundirektören Magnus Widén vid sitt skrivbord. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio
3 av 4
Kommundirektören Magnus Widén. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
Lokalpolischef Magnus Bergman sitter vid sitt skrivbord, med sin ljusblåa polisskjorta på.
4 av 4
Magnus Bergman tycker att arbetet tagit fart under våren.

Det är lugnare i Ronneby. Det menar både kommunen, polisen och en av företagarna som drabbades hårt av höstens brottsvåg.

– I jämförelse med den oro som var under slutet på 2016 och en bit in på 2017, så har ju läget förändrats väldigt mycket till det bättre. Det är betydligt lugnare och betydligt mindre oro i kommunen idag, säger Magnus Widén, kommundirektör i Ronneby. 

Bakgrunden är förra årets stora rapporteringen om kriminella gäng i Ronneby. Då beskrev man en situation där företagare drabbades av utpressning, hot och skadegörelse.

Hassan Abdulaziz, som driver en kombinerad frisörsalong och mobilreparationsverkstad var en av dem som drabbades hårdast då, och var bland annat involverad i ett bråk där han blev allvarligt knivskuren. Även han menar att situationen har blivit bättre. 

– Nu är det lite lugnare, polisen är mer på plats. 

Samlad insats
Kommundirektör Magnus Widén menar att det är en samlad insats som gett resultat, där både kommunen, föreningslivet och andra aktörer har varit involverade. Dessutom har polisen fått extra resurser. 

– Under våren har det ju tagit fart. Vi har ju kunnat göra en hel del husrannsakningar och gripanden, så i dagsläget är vi uppe i drygt 100 misstankar, säger lokalpolischef Magnus Bergman. 

Bland de personer som frihetsberövats finns ett flertal tongivande personer i det gäng som misstänks ligga bakom utpressningsverksamheten.

Det handlar bland annat om en av de bröder som sågs som centralfigurer för den kriminella verksamheten. Han har gripits, och sitter nu i förvar i väntan på utvisning. 

– Kärnan där är ju borta på det viset, säger Magnus Bergman. 

I tomrummet som skapats efter gänget har andra aktörer nu börjat dyka upp. Enligt Hassan Abdulaziz har de nya inte fått lika stort inflytande. 

– De är inte likadana som bröderna, de är bara i början, så jag hoppas att polisen och myndigheterna tar hand om dem. 

Oro på nätet
Sedan ett par år tillbaka finns en Facebookgrupp med namnet "Tryggare Ronneby". I gruppen delas mycket artiklar med fokus på kriminaliteten i staden och vissa i gruppen uttrycker oro för situationen. 

– Deras känsla och bild kan ju ingen ta i från dem, men jag vill nog ändå påstå och hävda att det är skillnad i Ronneby i dag. Vi har en bättre tillvaro i dag, säger Magnus Widén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".