Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabbare droganalys i urinen

Publicerat tisdag 2 maj kl 05.15
"Oroväckande med nätdrogerna i området"
(3:45 min)
Urinprov med spår av narkotika, forskare och tabletter
Urinprov med spår av narkotika. Forskarna Johan Dahlén och Peter Konradsson. Foto: Lindköpingsuniversitet

Det kommer hela tiden nya droger. Genom att ändra en komponent görs drogen laglig och det kan ta månader att få den klassad som olaglig.

Nu arbetar forskare på Linköpingsuniversitet för att snabbare få reda på vilken drog en person tagit.

När en person tagit en internetdrog finns den inte kvar i urinen, istället finns andra kemiska föreningar, en slags spårämnen efter drogen.

– Det vi gör är att identifiera vilka metaboliter, spårämnen som bildas och vilka som är unika för varje substans man har missbrukat, säger Johan Dahlén, docent i forensisk kemi vid Linköpings universitet.

100 nya droger per år
Forskningen kring de här metaboliterna, alltså en slags spårämnen eller mönster är ett internationellt samarbete mellan laboratorier i flera länder.

Johan Dahlén och hans kollega Peter Konradsson, professor i organisk kemi vid Linköpingsuniversitet, arbetar i ett treårigt projekt men ser det mer som ett evighetsarbete, eftersom det dyker upp ett hundratal nya droger på marknaden varje år.

– Sist nu var det nio killar i Köping som hade tagit akrylfentanyl. De var ju ganska sjuka och då är det bra att ha de här mönstren för att snabbt kunna säga vilken typ av drog de har tagit och vilket eventuellt motgift man kan ha mot den här drogen, säger Peter Konradsson.

Men de metoder som finns idag, duger inte de?

– De finns inte för de nya substanserna, bara för de gamla. Just nu jobbar vi med fentanylakryl, men vi har jobbat med spice och katinoner, amfetaminliknande substanser alltså, säger Peter Konradsson.

Polisen i Blekinge ser också allt fler nya nätdroger, alltså drogblandningar som sälj på särskilda sajter. Daniel Hesselberg, underrättelsesamordnare i Karlshamn berättar att de dagligen plockar in personer som är antingen drogpåverkade eller har på sig droger.

Nätdroger kommer allt mer
– Vi ser cannabis i form av hasch eller marijuana, amfetamin, eller MDMA, eller ecstasy som det också kallas, bensodiazepiner och heroin ungefär i den ordningen, berättar han.

Kokain har börjat komma in lite mer på sistone, enligt Daniel Hesselberg.

– Sen har vi de syntetiska opioiderna som just i vårt område känns oroväckande i form av fentanyl och oxycontin, tramadol, som är syntetiska opioider och ska efterlikna heroin. Det är vad vi dagligen stöter på, fortsätter han. 

Och Daniel Hesselberg välkomnar mer forskning kring de nya drogerna och urinproven.

– Spontant så låter det positivt, att vi kan upptäcka det fortare, vad det är för preparat som florerar, säger Daniel Hesselberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".