Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ombuden: Det finns inslag av pedofili

Uppdaterat torsdag 4 maj 2017 kl 08.17
Publicerat torsdag 4 maj 2017 kl 05.15
"Reaktionerna har varit starka"
(1:59 min)
Ett kollage med bilder på  Torgny Palm och den åtalade mannen under en tröja.
1 av 2
Målsägarbiträde Torgny Palm och den åtalade mannen. Foto: Stina Linde, Mikael Eriksson/Sveriges Radio.
En åtalade mannen förs ut ur rättssalen med en grön tröja över huvudet.
2 av 2
Den åtalade mannen förs ut ur rättssalen under en paus. Foto: Mikael Eriksson/Sveriges Radio.

Medan ombuden nämner ordet pedofili så förnekar försvarsadvokaten helt att hans klient fått någon form av njutning av de övningar som han gjort med pojkarna.

Läs direktrapporteringen här.

Rättegångens andra dag började bakom lyckta dörrar, eftersom åklagaren  skulle visa delar av  de filmer som utgör en stor del av  bevisföringen. Filmerna visar fler av övergreppen mot tolv olika pojkar som 41-åringen är åtalad för. 

Ville inte titta på filmen
Torgny Palm, målsägarbiträde till en av pojkarna som nu är 16 år, berättar att hans klient for mycket illa under filmvisningen.

– Det har varit jättejobbigt. Han ville ju överhuvudtaget inte titta, berättar Torgny Palm.

"Pedofili"
Torgny Palm var också en av de biträden som nämnde ordet ”pedofili” i sitt anförande under eftermiddagen, då dörrarna åter var öppna för medier och åhörare.

– Jag är rädd att det finns inslag av pedofili i de här gärningarna. Kontakten med pojkarna har tagits i väldigt ung ålder”, sa han.

"Snärjt in pojkarna i sitt nät"
Även målsägarbiträdet Pia Lindström, som företräder tre av pojkarna talade om pedofili.

– Den åtalade har rört sig bland unga människor i idrottssammanhang och det finns inslag av pedofili i det sätt som han snärjt in pojkarna i sitt nät, sa hon.

Den åtalade 41-åringens advokat Nils Fagrenius bemötte detta genom att helt förneka att det ska ha funnits en sexuell aspekt av det som hänt. 

"Inga sexuella syften"
– Det finns inga sexuella syften från hans sida  överhuvudtaget, säger han.

Nils Fagrenius lade också mycket tid på att förklara att hans klient inte gjort de här övningarna med pojkarna för sin egen njutnings skull, utan för att de skulle bli bättre idrottare.

– Han har inte haft uppsåt att skada och han har aldrig märkt att de har farit illa. Tvärtom har de nått större idrottsliga framgångar efter hans övningar, säger Nils Fagrenius.   

Här läser du gårdagens direktrapportering. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".