Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blekingeborna blir allt tjockare

Publicerat fredag 5 maj 2017 kl 05.00
"Ingen ska behöva gå härifrån ledsen"
(3:17 min)
En grön skål med socker i.
Det är ok med socker, men handlar om hur ofta och hur mycket. Foto: Monika Titor/Sveriges Radio

I Blekinge har antalet överviktiga och feta personer ökat stadigt de senaste tio åren och nu ligger länet över rikssnittet. För att vända utvecklingen satsar skolan alltmer på att förebygga övervikt och fetma.

– Hälsoundersökningar börjar när barnen är sex år gamla. Vi har strama direktiv från Socialstyrelsen att vi ska ha koll på barnens tillväxt, säger Inger Holmberg, skolsköterska i Karlskrona.

Vad säger du till det barn som är lite överviktigt?

– Är de tillräckligt stora visar jag tiilväxtkurvan. Jag pratar om deras kost och rörelse. Det här med fredagsmys, lördagsgodis hur mycket man äter, jag brukar prata om mängder.

Sköter sig självt
Inger Holmberg berättar att det finns mycket som är positivt i det här när det handlar om barn eftersom de växer.

Kan man bara hålla sin vikt, inte gå upp ytterligare så sköter det sig själv eftersom barnets övervikt då helt enkelt omvandlas till längd.

Att stoppa övervikt och fetma i tid är viktigt eftersom det kan leda till en rad sjukdomar.

Livsmedelsverket kopplar ihop det med risk för typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer, till exempel bröstcancer och prostatacancer längre fram i livet.

Blekingar blir allt tjockare
I Blekinge har antalet överviktiga och feta personer ökat stadigt de senaste 10 åren och ligger nu över rikssnittet.

I riket är 50 procent, varannan person, antingen överviktig eller fet medan det i Sölvesborg till exempel är 58 procent som är det.

Det är viktigt att vända utvecklingen genom att förebygga fetma i grundskolan. Men det är ett laddat ämne både för barn och för deras föräldrar. Ingrid Holmberg berättar att nyckeln är att aldrig skambelägga och använda rätt ord.

– Jag använder aldrig ordet tjock, jag pratar om kilon, att det är för mycket och det tycker jag att de förstår, säger Inger Holmberg.

Både ris och ros
Då och då ringer föräldrar till Inger Holmberg, vissa är tacksamma för att hon lyckats nå fram till barnet. Att han eller hon inte längre tjatar om chips fredag, lördag och söndag.  

Att barnet har slutat vräka i sig godis och att de sett att barnet har börjat leka ute mer istället för att bara sitta still. Och de undrar hur hon lyckades.

Andra ringer och är arga. De vill inte att hon tar upp ämnet med deras barn överhuvudtaget och vill inte att hon ska följa upp deras vikt i fortsättningen.

– Det är jättekänsligt, man måste vara jätteförsiktig. Man får försöka ha fingertoppskänsla. Det är laddat, både när man pratar med elever och föräldrar. Det finns många åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".