Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Skogsbo och räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 17.31)

Rött ljus för garnfångad torsk

Publicerat torsdag 11 maj kl 05.21
tors
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Garnfångad torsk i östra Östersjön får rött ljus i Världsnaturfondens nya fiskguide som kommer varje år. Sedan tidigare har torsken från västra Östersjön haft rött ljus.

– Ny information visar att garnfisket medför negativ effekt på tumlare och sjöfågel, säger Inger Melander ansvarig för fiskguiden på WWF.

I år lanseras samtidigt en rapport om svensk konsumtion av sjömat. Det är den första större kartläggningen som tittar på vad för fisk och skaldjur som svenskarna äter.

I genomsnitt åt vi år 2015 elva kilo fiskfilé och skaldjur (utan skal) per person. Det är en ökning sedan 2011 då konsumtionen låg på drygt åtta kilo per person och år. Elva kilo filé och skaldjur utan skal per person och år motsvarar omkring 25 kg hel fisk.

Omkring 60 procent av fisken är vildfångad, 40 procent är odlad.
Knappt 75 procent av sjömaten vi äter är importerad, drygt 20 procent kommer från svenskt fiske och omkring 6 procent från svenska fiskodlingar.

Omkring 25 procent av den totala volymen är certifierad av MSC eller ASC.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".