Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rådman får kritik av JO

Publicerat torsdag 11 maj kl 14.37
Tingsrättshuset Karlskrona
Rådmannen Margareta Lewenhagen får kritik av JO. Foto: Maria Flemström/Sveriges Radio.

Rådmannen Margareta Lewenhagen på Blekinge tingsrätt kritiseras av Justieombudsmannen för att felaktigt har skickat material till polisen som sedan ledde till en polisanmälan av en person.

Det var i samband med en vårdnadstvist förra året som det kom fram uppgifter i en muntlig förberedelse på tingsrätten att en av parterna skickat ett sms där han skrev att han planerade att misshandla en annan inblandad.

Skickade uppgifter till polisen
Rådmannen Margareta Lewenhagen valde att skicka uppgifterna vidare till polisen och det ledde sedan till en polisanmälan.

Den som blev polisanmäld reagerade på det och skickade i sin tur Lewenhagens agerande vidare till justitieombudsmannen, JO, eftersom han var orolig att han inte skulle få en rättvis bedöming i tvisten på grund av att domstolen redan tagit ställning.

JO kritiserar
JO skriver i sitt beslut att domstolen i undantagsfall kan lägga sig i pågående ärenden men att det inte var befogat i det här fallet.

Dessutom hade uppgiften varit känd i tre månader innan den skickades in till polisen och andra i målet hade haft tid att ta ställning om man ville polisanmäla eller inte.

Utredningen kring polisanmälan las senare ner.

Kände sig ansvarig
Margareta Lewenhagen har uppgett att hon i egenskap av säkerhetsansvarig på domstolen att hon kände sig tvungen att skicka in materialet till polisen.

Men anmälaren får alltså rätt i frågan om att Lewenhagen inte hållit sig inom ramarna för det tillåtna och hon kritiseras av Justitieombudsmannen för det hon gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".