Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avtal orsakar problem med att bemanna brandstationer

Publicerat fredag 12 maj 2017 kl 16.33
"Den största energin har vi lagt på att diskutera semestern"
(2:33 min)
Caroline Sjöquist och Magnus Kärvhag står framför en brandbil.
Caroline Sjöquist och Magnus Kärvhag, t.f. räddnignschef i väst, ser fram emot sommarens arbete. Foto: André Kvist/Sveriges Radio

Det nya avtalet RiB 17 för deltidsbrandmän orsakar problem för räddningstjänsten att bemanna stationer i sommar. Organisationen hoppfull att det nu löst sig.

I dagarna har 17 nya deltidsbrandmän utbildats i länet. Dessa ska framöver och under sommaren bemanna stationer i beredskap, dygnet runt. Inte sällan är dessa män och kvinnor den första styrkan på plats vid en olycka eller brand. 

En av dessa är 24-åriga Caroline Sjöquist som ska arbeta extra på deltidsstationen i Bräkne-Hoby.

– Jag är väl lite av en person som söker utmaningar, det är ju tufft fysiskt. Det ska bli jättespännande i sommar. Tror det blir nervöst i början sen väldigt lärorikt och mycket givande, säger hon.

Två stationer har krävt lösningar
Men det har inte varit fullt så enkelt att bemanna samtliga elva deltidsstationer och de två huvudstationerna under sommaren. Avtalet RiB 17 ger deltidsbrandmän och kvinnor rätt att ansöka om fyra veckors semester från räddningstjänsten. Detta är utöver sina ordinarie arbeten.

Gjort förändringar där för att de ska få semester.

På en station i öst och en i väst har det uppstått problem, men organisationen har tvingats lösa detta.

– Vi har försökt gå så långt vi kan när det gäller att bereda folk att få semester och dem tjänstledigheter de begärt. Det var en (i väst) vi inte lyckades med och då har vi gjort förändringar där för att de ska få semester, säger Kenneth Jensen, förbundschef för västra Blekinges räddningstjänst.

Vid stationen i östra Blekinge har liknande åtgärder tagits.

En känslig fråga
Avtalet RiB 17 har orsakat ett utbrett missnöje bland personalen berättar Kenneth Jensen.

Jätteviktigt att vi behåller våra deltidsbrandmän.

Framförallt har frågorna kring just semestern ständigt varit uppe för diskussion.

– Semestern har varit det som varit mest känslig i avtalshanteringen. Den största energin har vi lagt på att diskutera semestern sedan avtalet blev klart, säger Magnus Kärvhag, tillfällig räddningschef i västra Blekinge.

Blekinge har trots avtalets nya ramar varit framgångsrika med att bemanna stationerna. Ansvariga säger att det kommer finnas full beredskap på samtliga stationer i sommar trots de initiala bekymren. Positiva nyheter med tanke på andra håll i landet som Kalmar kommun där det råder en stor brist.

– Vi har en dimensionering som vi vill hålla dygnet runt och året runt så det är jätteviktigt att vi behåller våra deltidsbrandmän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".