Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#gömdisverige

Fem poliser spanar efter gömda i Blekinge

Publicerat tisdag 16 maj kl 06.00
"Vill lägga mer tid och resurser på spaning"
(2:56 min)
Patrik Engström, chef för gränspolisen.
Patrik Engström, chef för gränspolisen. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Fem poliser arbetar idag i Blekinge och norra Skåne med att spana efter papperslösa. Och enligt polisen behöver de bli fler i framtiden.

Migrationsverket har överlämnat 12 500 ärenden till polisen där personer fått utvisningsbeslut och därefter avvikit. Med andra ord personer som lever som gömda och papperslösa i Sverige. 

– Allting talar för att den gruppen kommer att öka i Sverige, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen i Sverige.

Hur kommer det att påverka ert arbete?

– Vi behöver lägga mer tid och arbete på att eftersöka personer som har avvikit, säger Patrik Engström.

Verkställighetspolisen i Blekinge berättar att det idag i Blekinge och norra Skåne finns fem poliser som arbetar med att spana på papperslösa flyktingar som fått utvisningsbeslut men valt att gå under jorden.

Vill ha fler befogenheter
Spaningsgruppen, RÖK, Rörlig kontrollgrupp, har vissa befogenheter, men skulle vilja ha fler.

Till exempel får de bara göra en kontroll om det finns en brottsmisstanke. De kan alltså inte bara gå in på ett fik och be att få se legitimation på alla som jobbar där för att kontrollera att de har arbetstillstånd och får vistas i Sverige.

Tips från allmänheten
Men på senare tid har Polisen i södra Sverige fått en rad tips från allmänheten där namn, adress och arbetsplats står med. Då finns det en brottsmisstanke och Polisen kan kontrollera att tipset stämmer.

Polisen har på vissa ställen i landet bett bostadsbolag och socialtjänsten om hjälp med att hitta personer som de tror gömmer sig. Men när det gäller bostadsbolag i Blekinge så har Polisen mötts av kalla handen. De har sagt ifrån och tycker att Polisen får sköta det där själva utan att de ska behöva lämna ut sina hyresgäster som sköter sig och betalar hyran.

Gränspolisen JO-anmäld
När Gränspolisen i Malmö bad socialtjänsten lämna ut adress och kontaktuppgifter till personer med utvisningsbeslut, blev gränspolisen JO-anmäld.

Men JO fann nyligen att Polisen får göra så och att socialtjänsten är skyldig att lämna ut de här uppgifterna. Men i sitt utlåtande skriver JO också att socialtjänsten får informera de här personerna om att deras adresser lämnats till Polisen.

Verkställighetspolisen i Blekinge berättar också att ett annat verktyg för att hitta gömda är genom trafikkontroller, när bilar stoppas för nykterhetskontroll, fartkontroll kontrolleras samtidigt id-handlingar och personer som är papperslösa kan hittas samtidigt.

Återvända frivilligt
Gränspolisen vill effektivisera sitt arbeta men hoppas samtidigt på att fler väljer att återvända frivilligt.Det handlar om att motivera så många människor som möjligt till att återvända frivilligt så de inte hamnar i ett skuggsamhälle där de riskerar att råka illa ut, säger Patrik Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".