Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#gömdisverige

Privatpersoner gömmer papperslösa

Publicerat onsdag 17 maj 2017 kl 05.06
"Jag har inte hjärta att låta dem bli utvisade"
(2:53 min)
Ett par händer som packar ner mat i en plastkasse.
De hjälper gömda med saker som mat, kläder och hyran. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

I Blekinge finns flera privatpersoner som gömmer papperslösa undan utvisning. P4 Blekinge har träffat "Anna" som valt att hjälpa.

En av dem som gömmer papperslösa är Anna Svensson. Hon heter egentligen någonting annat, men vill vara anonym eftersom hon är rädd för hot och trakasserier från extremister.

– Jag har hjälpt en familj att hitta någonstans att gömma sig. Vi är några personer som hjälper dem, vi samlar in pengar så att de kan betala hyran, berättar Anna.

Gömmer dem sen två år tillbaka
Familjen som Anna gömmer sen två år tillbaka har två småbarn. Anna lärde känna dem redan då de sökte asyl. När de sen fick avslag två år senare hade hon inte hjärta att låta dem bli utvisade till mer misshandel, förföljelse och kanske död, berättar hon.

Jag frågar Anna varför det är viktigt för henne att hjälpa?

– För att jag är en medmänniska och framförallt för att det handlar om barn. Alla har rätt till ett skydd och till en bra uppväxt, säger hon. 

Hur länge är du beredd att hjälpa den här familjen?

– Så länge som det behövs. 

Anna vågar inte framträda med sitt riktiga namn eller röst av rädsla för högerextremister.

Hon har sett hur en annan person som engagerade sig för flyktingar blev hotad och trakasserad och vill inte utsätta sin familj för några risker. Hon tror att det kan vara en av orsakerna till att det är rätt få svenskar som hjälper gömda personer.

Anna och de andra i nätverket kring den gömda familjen i Blekinge lär dem svenska och ordnar aktiviteter för att bryta deras isolering. Nästa projekt är att hitta jobb åt någon av föräldrarna.

Hellre svartjobb än isolering
– Då får det vara svartjobb, de vill ju jobba och det är mycket bättre att få göra det än att bara vara hemma och bli helt isolerad, säger Anna.

Anna tänker att allt det här hade kunna hända henne och hennes familj om det hade varit krig eller oroligheter i Sverige.

– Jag försöker sätta mig in i deras situation, om det enda sättet att överleva är att gömma sig så finns det ju ett skäl, säger hon.

En annan person som hjälper gömda är Deria Rumina Yenidogan. Hon läser till jurist och är ordförande för Asylrättstudenterna Malmö och Lund.

– Jag har varit i kontakt med några personer som fått avslag i Blekinge och tagit sig till Malmö.

Om det kommer en person som fått avslag och gömmer sig, vad kan ni hjälpa till med?

– Vi informerar om vad som kan hända och vilka rättigheter de har. Till exempel att de kan anmäla verkställighetshinder, alltså särskilda skäl som gör att de inte kan utvisas, säger Deria Rumina Yenidogan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".