Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asylsökande elever ses som säkerhetsrisk

Publicerat torsdag 18 maj 2017 kl 06.17
Skolchef: Klart att alla inte är farliga
(4:43 min)
Entrén på Knut hahns gymnasieskola i ronneby.
1 av 3
Gymnasieskolan Knut Hahn planerar säkerhetssluss i entrén. Foto: Stina Linde/Sveriges Radio
Törnströmska gymnasieskola Foto:Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio
2 av 3
Huset Psilander hade väktare i höstas.
Rektor Marcus Sellgren framför entrén till huset Psilander i Karlskrona.
3 av 3
Rektor Marcus Sellgren har använt väktare. Men vill inte ha säkerhetssluss. Foto: Andrea Jilder / Sveriges Radio.

Två av länets gymnasier menar att elever som väntar på besked från Migrationsverket är en säkerhetsrisk. Men skolorna väljer två helt olika lösningar för en säker skola.

Knut Hahn-gymnasiet i Ronneby har haft väktare i skolans korridorer sen ett par veckor tillbaka. Då gick en före detta elev in på skolan och hotade personalen, och gick sen vidare till en intilliggande förskola och fortsatte hota personalen där.

Han häktades misstänkt för misshandel och olaga hot. Efter den händelsen infördes väktare och till hösten ska någon form av sluss införas i skolans entré så att bara elever och personal som hör hemma på skolan kan komma in.

"Vill gardera oss"
Men även övriga elever ses som en säkerhetsrisk, enligt Ronny Mattsson, skolområdeschef i Ronneby. I alla fall de 30-50 elever som till hösten går på skolan och också väntar på besked från Migrationsverket om sin framtid.

– Vi räknar med att risken finns och därför vill vi gardera oss. Vi har ganska många ungdomar som inte mår speciellt bra, till exempel många nyanlända som kommit som kanske får sitt avvisningsbeslut, säger Ronny Mattsson. 

"Inte alla farliga"
– Klart att inte alla är farliga som väntar på besked. Det är ett problem som finns på individnivå men enstaka individer kan ställa till med ganska mycket skada om det skulle hända något, 

Vad är det för skada ni är rädda för?

– Det är att någon ska komma in på skolan och kanske vara aggressiv, att man hotar eller till och med begår någon slags fysisk våldshandling. Och det vill vi inte vara med om, säger Ronny Mattsson.

Lugnt på övriga skolor
Men elever som väntar på asylbesked är inte alls lika med en säkerhetsrisk. Det säger de kommunala gymnasieskolorna i både Karlshamn, Olofström och Sölvesborg som bedömer läget på sina skolor som lugnt.

Men i Karlskrona så säger Marcus Sellgren, rektor på Fischerströmska gymnasiet, att det finns en viss risk.

– Risken är i så fall att konflikten blir allvarligare än vad den annars blivit om en eller två parter redan mår dåligt på grund av asylprocessen. De kanske har svårt att sova, tankarna om att få stanna maler i huvudet. Där kan utgången i konflikten bli allvarligare, säger Marcus Sellgren. 

Väktare i höstas
Hans skola ligger i huset Psilander i Karlskrona där flera gymnasieskolor ryms. Och där hade de väktare under en period i höstas när människor som inte gick på skolan lyckades ta sig in och ställa till med bråk. Eleverna minns hur de var att ha väktare i korridorerna.

– Jag brukade se dem ofta men det var inget problem. Det var bra för säkerhetens skull och det blev lugnare, säger Mustafa Ali-Omar.

– Stämningen blev lite spänd de första dagarna. Men så fort vi insåg att de bara stod där så tycker jag att det blev lugnare, säger Felix von Plenkertind.

Vill inte ha sluss
Det blev lugnt på skolan och väktarna fasades ut. Nu ska också entrén i skolan byggas om så att fler vuxna finns på entréplanet.

Men någon sluss som Knut Hahn-gymnasiet i Ronneby planerar, skulle Marcus Sellgren inte vilja ha.

– Det signalerar att det är en farlig miljö så dit vill vi inte komma. Jag räknar inte med oroligheter framöver även om vi har mycket pojkar i vårt hus och dessutom att det ökar något med de nyanlända. Jag är nästan lite förundrad över att det inte är mer, säger Marcus Sellgren.

Hur ser det ut med oroligheter på gymnasieskolan om fem år?

– Jag tror att det är mycket mindre. Med tanken på att den biten med asylprocesser förmodligen har lagt sig och det bidrar nog till att det blir lugnare, säger Marcus Sellgren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".