Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Karlskronahem säljer lägenheter i Lyckeby och Verkö

Publicerat torsdag 8 juni 2017 kl 10.26
"Jag tror inte att hyresgästerna behöver vara oroliga"
(3:08 min)
Björn Eliasson, vd Karlskronahem och Börje Dovstad ordförande Karlskronahem.
1 av 3
Björn Eliasson, vd Karlskronahem och Börje Dovstad ordförande Karlskronahem. Foto: Niklas Eriksson/Sveriges Radio
Göran Johansson har bott på Tingsvägen i Lyckeby i 49 år.
2 av 3
Göran Johansson har bott på Tingsvägen i Lyckeby i 49 år. Foto: Niklas Eriksson/Sverige Radio
Percy Sturesson och Hans Mård bor i två av de lägenheter på Tingsvägen som Karlskronahem vill sälja.
3 av 3
Percy Sturesson och Hans Mård bor i två av de lägenheter på Tingsvägen som Karlskronahem vill sälja. Foto: Niklas Eriksson

Karlskronahem ska sälja 265 hyreslägenheter och tre omsorgsboenden. Sammanlagt hoppas det kommunägda bostadsbolaget få in 400 miljoner kronor som kan användas till att bygga nya bostäder.

Vid en pressträff på torsdagsförmiddagen berättade Karlskronahems ordförande Börje Dovstad (L) och vd Björn Eliasson att det kommunägda bostadsbolaget ska sälja 265 hyreslägenheter och tre omsorgsboenden.

98 av lägenheterna ligger på Toras väg på Verkö och 96 på Tingsvägen i Lyckeby där Percy Sturesson och Göran Johansson bor. De har haft Karlskronahem som hyresvärd i 41 respektive 49 år och tog emot beskedet om försäljningsplanerna med blandade känslor. 

–Jag tycker att Karlskronahem har skött lägenheterna väldigt bra. Jag hoppas att den nya ägaren också är seriös, säger Percy Sturesson.

Vad är det värsta som skulle kunna hända?

–Det finns ju många mindre seriösa hyresvärdar. Jag hoppas att det är någon av de större som har koll på läget som tar över. De litar jag mer på.

Göran Johansson flyttade in i en hyreslägenhet på Tingsvägen när trevåningshusen byggdes 1968. Under stora delar av sitt yrkesliv var han dessutom anställd som fastighetsreparatör i området av Karlskronahem.

–Orolig är jag inte. Men jag har ju haft samma värd länge så lite speciellt är det. Fast de har ju sålt lägenheter i både Jämjö och Rödeby tidigare och när det gäller hyrorna så är ju de reglerade och ska något ändras måste det ske genom en förhandling. Orolig är jag inte men blir det bråk får vi försöka lösa det då, säger han.

Enligt Karlskronahems vd Björn Eliasson kommer pengarna från de planerade försäljningarna uteslutande användas till att bygga nya bostäder.   

–Närmast i tiden ligger Klockarebacken i Nättraby och 75 studentlägenheter vid campus. Men vi har fått i uppdrag att bygga 400 lägenheter och det jobbar vi stenhårt på att åstadkomma de närmsta åren, säger han.

Köparen av de 265 lägenheterna måste godkännas av kommunfullmäktige. Björn Eliasson hoppas att kontrakten ska vara påskrivna i slutet av oktober.

Dessa kommer att säljas:

Hyresrätter
Amiralitetstorget 25, Trossö
Wachtmeistergatan 28 A, B, C, Björkholmen
Tromtögatan 2 A-B, 4 A-B, 6 A-B, 14,16,18 och 20, Saltö
Haglövägen 1 A-B, Saltö
Tingsvägen 13,15,17 A-D, Lyckeby
Toras väg 2-16, Verkö
Rävalyckan 1,3,5, Tving

Omsorgsboenden
Af Klint, Trossö
Elineberg, Rödeby
Fredriksdal, Nättraby

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".