Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Krösatågen kan få kameror efter sexbrott

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 16.13
"Det avskräcker ju alltid någon från att göra något dumt."
(2:46 min)
Ett krösatåg i gult och grått med röd text på.
1 av 3
Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
Daniel Weiber framför ett Krösatåg. Han har glasögon och keps på sig.
2 av 3
– Att man är bevakad är ju inte så jättebra heller, men för säkerheten är det bra faktiskt, säger Daniel Weiber från Karlskrona. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio
– Jag är positiv till mer kameraövervakning i hela Sverige, så länge de inte sätter kameror på toaletten, säger Susanne Anselmo som precis ska gå på ett krösatåg i Karlskrona.
3 av 3
– Jag är positiv till mer kameraövervakning i hela Sverige, så länge de inte sätter kameror på toaletten, säger Susanne Anselmo som precis ska gå på ett krösatåg i Karlskrona. Foto: Niklas Gyberg Ivarsson/Sveriges Radio

Fler incidenter på Krösatågen mellan Karlskrona, Emmaboda och Kalmar. Nu hoppas länstrafiken i Blekinge på övervakningstillstånd.

– Jag har aldrig blivit misshandlad, men man har ju blivit hotad och lite knuffad och sånt som jag ändå tycker är allvarliga grejer, säger tågvärden Patrik Sjöstedt.

Har ansökt tidigare
När region Blekinge och länstrafiken Kalmar ansökte om kameraövervakningstillstånd 2014 fick man avslag från länsstyrelsen. Då fanns inga händelser där kamerorna hade kunnat användas. Men efter att sträckorna nu varit i bruk en längre tid har det förändrats.

– Det handlar framförallt om att folk inte har biljetter på tåget och de blir aggressiva när man ifrågasätter varför de inte har någon biljett, säger Patrik Sjöstedt.

Sexuella trakasserier
I sin nya ansökan pekar länstrafiken Kalmar och region Blekinge främst på två incidenter. I båda fallen misstänks en ung flicka ha blivit antastad. Något personalen inte märkt och därför inte kunnat larma. I ett av fallen lades polisutredningen ned på grund av brist på bevis.

Det avskräcker ju alltid någon från att göra något dumt.

Pär Welander är trafikplaneringschef på region Blekinge och tror att man kommer få ett positivt svar på ansökan denna gången.

– När det händer incidenter ombord så är ju kameraövervakning väldigt bra. Och det avskräcker ju alltid någon från att göra något dumt, säger han.

Finns redan kameror
På de tåg som kör sträckorna från Emmaboda till Karlskrona och Kalmar finns det redan kameror uppsatta. Men eftersom det inte finns tillstånd för just de sträckorna stängs kamerorna av när krösatågen lämnar perrongen i Emmaboda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".