Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristande stöd när missbrukare dog – får kritik

Publicerat måndag 2 oktober 2017 kl 15.10
Ronneby kommun
Ivo kritiserar Ronneby kommuns arbete med en brukare som sedan dog. Foto: Ingrid Elfstråhle/Sveriges Radio.

Ronneby kommun får nu kritik från Inspektionen för vård och omsorg. En brukare avled två månader efter att mannen släpps från vården.

En man i Ronneby behandlades för en ovanlig diagnos. I början av året vårdades mannen på beroendeenheten, då framkom att han led av drogutlöst toxisk leukoencephalopati. 

Ivo skriver att "han antagligen är den förste i Sverige som fått denna diagnos". 

Led av hjärnskada
I slutet av förra år lades en utredning av brukarens tillstånd ner. Skälet till detta var att mannen led av en hjärnskada. Varpå socialnämnden ansåg att personens behov kunde tillgodoses genom hälso- och sjukvårdslagen (HSL), socialtjänstlagen (SoL), eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). 

Brukaren skriver kort därpå ut sig från ett behandlingshem och uppger att han vill söka andra behandlingsalternativ. Inspektionen för vård och omsorg gör bedömningen att nämnden förhållit sig allt för passiv och att det saknas dokumentation gällande hur nämnden resonerat. 

Två månader efter att kommunen hävt sitt omhändertagande och lagt ner utredningen dör mannen. 

Nämnden borde varit mer aktiv för att hjälpa den enskilde med dennes missbruk. 

Ivo kritiserar nu Ronneby kommun och Landstinget i Blekinge för att det inte har upprättats en individuell plan. De menar även att samarbetet har brustit.

P4 Blekinge har sökt kommentar från ansvariga på Ronneby kommun. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".