Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Besvikelse efter protestmöte i Kyrkhult

Publicerat fredag 18 november 2005 kl 07.01

Protestmötet mot de planerade läkarneddragningarna i Kyrkhult lockade mycket folk på torsdagkvällen. De flesta lämnade dock mötet besvikna efter beskedet att de två läkarna på orten kommer att försvinna från årsskiftet. Landstinget ska försöka hyra in en läkare från ett bemanningsföretag som kompensation, men Kyrkhultsborna är missnöjda.

- Vi står och stampar på samma ställe. Det känns som vår kamp har varit förgäves, säger Assar Eriksson.

Hundratals Kyrkhultsbor hade kommit för att protestera mot att landstinget på grund av ekonomiska skäl inte förnyar vårdavtalet med de två läkarna när avtalet löper ut vid årsskiftet.

Landstinget ska försöka lösa situationen genom att hyra in en läkare från ett bemanningsföretag, men ortsborna är skeptiska.

- Det kommer inte att fungera. Både trygghet och kontinutet går förlorad om det blir så här, säger Elsa Mårtensson.

Även Göran Nilsson var besviken.

- Nu fick vi reda på att det här har varit känt hos förvaltningsledningen redan i juni. För drygt en månad sedan fick vi reda på vad som var på gång och det känns som vi blivit lurade, säger Göran Nilsson.

Landstinget försökte förhandla fram en lösning med de befintliga läkarna, men det gick inte.

Sedan i somras har förvaltningsledningen försökt hitta ersättare, men även det arbetet har misslyckats och nu återstår alternativet att hyra in en läkare från ett bemanningsföretag.

- Den bästa lösningen hade givetvis varit att anställa en läkare, men det är brist på familjeläkare och under den tiden får vi försöka lösa det på det här sätttet, säger primärvårdschefen Gerd Fridh.

För aktionsgruppen, som under en dryg månads tid fått mer än 1500 personer att skriva under en protest mot läkarindragningen, var det uppgivet efteråt.

- Vad ska man säga om det här? En sak är säker det är inte folkets vilja i alla fall, säger Elsa Mårtensson och får medhåll av Gunvor Nielsen.

- Men vi ger inte upp. Jag funderar på att uppvakta regeringen i den här frågan, säger hon.

Den 1 januari 2006 ska en inhyrd läkare finnas på plats i Kyrkhult, enligt det löfte som gavs under torsdagen från såväl förvaltningsledningen som politikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".