Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Intressegrupp kräver avtal om glasåtervinning

Publicerat måndag 17 december 2007 kl 12.08

Det krävs ett samlat grepp och avtal om hela återvinningsbranschen för att få kommunerna att skriva under avtal om återvinning av det privat importerade glaset.

Det anser kommunernas intressegrupp i renhållningsfrågor Avfall Sverige.

Avfall Sverige anser att det finns betydligt större frågor som måste redas ut innan man tar tag i frågan om det glas som tas in av kommuninvånarna från utlandet, t ex frågan om övriga förpackningar och returpapper, kostnadsfrågor för kommunerna som borde prioriteras högre än privatimporterat glas, enligt Weine Wiqvist, VD för branschorganisationen.

- Man kan inte endast diskutera de privatinförda glasförpackningarna för sig utan att diskutera de mer övergripande frågorna, säger Weine Wiqvist.

Återvinningsföretaget som tar hand om glaset, Svensk Glasåtervinning har under flera år försökt få till ett avtal med landets kommuner utan gensvar. De vänder sig nu till Naturvårdsverket och Miljödepartementet.

Enligt det avtalet skulle Ljungby kommun betala 2 kr och 38 öre per invånare för återvinning av det importerade glaset, en summa som de inte godkänt, Ljungby tillsammans med Älmhult i länet och majoriteten av Sveriges kommuner, som valt att inte skriva under återvinningsavtalet med Svenskt glasåtervinning.

- Jag är mest konfunderad över att vi fått tre olika avtal att skriva under på två år och inget har innehållit samma summa. Det är en blygsam avgift på varje abonnent, men totalt rör det sig om ca 65 000 kr per år och det känns inte rättvist att smeta ut den avgiften på kollektivet när det rör sig om 10-15 procent som åker till utlandet och handlar, säger Rolf Bjers, renhållningsingenjör på Ljungby kommun.

jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".