Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kortare behandlingstid av gulsot

Publicerat torsdag 27 december 2007 kl 06.38

Nya läkemedel ska göra behandlingen av gulsot effektivare. Omkring 20 000 svenskar lider av en svårbehandlad form av gulsot, kronisk hepatit c.

Nya läkemedel ger förhoppningar om effektivare behandling av gulsot.

Omkring 20 000 svenskar är drabbade av den mer svårbehandlade formen av gulsot, hepatit c.

Bara omkring hälften av de som behandlas i dag blir botade och behandlingstiderna är långa och förenade med svåra biverkningar.

Nya substanser som kan sättas in i behandlingen väntas inom den kommande femårsperioden och professorn och överläkaren på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Ola Weiland, säger till Sveriges Radio att det kan vara värt att vänta med behandlingen tills de nya läkemedlen kommer - förutatt att de skador den drabbade lider av är lindriga.

Enligt de nya studier som genomförts blir 65 procent botade, det vill säga 15 procent fler än i dag. Kortade behandlingstider innebär framför allt att lidandet på grund av biverkningarna minskar.

För den patientgrupp som har den mest svårbehandlade formen av hepati c handlar det om behandlingstider på upp till 48 veckor.

- Det är mycket tufft, säger Kent Erixon som nyligen avslutat en behandling på 24 veckor.

De substanser som används i dag är framför allt pegylerat interferon i kombination med ribavirin.

De nya läkemedel som är på gång och som hämmar de ensym som viruset är beroende av för att föröka sig går under beteckningen proteashämmare och används tillsammans med pegylerat interferon och ribavirin.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".