Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missförhållanden i vården anmäls olika

Publicerat måndag 25 februari 2008 kl 12.17

Hur missförhållanden i vården hanteras är olika beroende på vilken kommun du bor i.

Det här visar en rundringning som Sveriges Radio Kronoberg gjort.

I till exempel Ljungby kommun Lex Sarah-anmälde personalen förra året inte de ärenden som de polisanmält, till exempel stölder av pengar.

Enligt Länsstyrelsen är detta fel sätt att hantera Lex Sarah och Annika Lissel som är socialkonsulent på Länsstyrelsen Kronoberg säger att hon anser att reglerna kring Lex Sarah är mycket tydliga.

(2007 anmälde länets kommuner 38 ärenden enligt Lex Sarah. Men den siffran säger ingenting om hur det egentligen ser ut när det gäller stölder från patienter, övergrepp eller om det finns andra brister i vård å omsorg.

I till exempel Ljungby kommun anmäldes bara ett enda ärende, men där Lex Sarah-anmäldes alltså stölder enbart till polisen, och det blev ingen intern utredning om vad som hänt och varför det hände.

- De här händelserna, till exempel stöld av pengar har vi bedömt ska utredas av polisen, och att det inte är nödvändigt att Lex Sarah-anmläla, säger Laila Siljedahl är avdelningschef för handikappomsorg/individ- och familjeomsorg.

Även i Älmhults kommun är det svårt att veta hur det egentligen ser ut. Där säger ansvariga att det finns en del händelser som kommunen bara utrett internt, men som inte Lex Sarah-anmälts.

Det är till Länsstyrelsen som anmälningarna rapporteras och det är dom som sen ska följa upp kommunernas arbete kring missförhållanden. Och Annika Lissel som är socialkonsulent på Länsstyrelsen blir förvånad över att kommunerna tolkar reglerna så olika.

- Det finns tydliga regler, en stöld ska Lex Sarah-anmälas och sedan eventuellt polisanmälas. Det viktigaste är att det utreds inom kommunen, säger Annika Lissel.

Socialstyrelsen är sedan den myndighet som har det yttersta ansvaret för att lagen följs och fungerar. Och Gunnel Torstensson är utredare på Socialstyrelsen säger att det delvis är deras eget fel om kommunerna gör fel.

- Vi har märkt det här över hela landet och därför ska vi nu göra om föreskrifterna så att det blir mer tydligt, säger hon.

therese.gabrielsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".