Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Stora förändringar i psykiatrin

Publicerat tisdag 26 februari 2008 kl 06.04

Psykiatrin i Landstinget Kronoberg kommer att förändras i grunden. Det här året gäller det framförallt att spara pengar, men under 2009 väntas de verkligt stora förändringarna.

Planen för hur psykiatrin ska förändras antogs på måndagen av politikerna i landstingsstyrelsen.

-Den psykiatri vi har inom Sigfridsområdet ska vara mer specialiserad. Flera av de patientgrupper som söker sig till psykiatrin på Sigfridsområdet skulle mycket väl i högre grad kunna få sin behandling på vårdcentralerna, säger det moderata landstingsrådet Suzanne Frank.

Psykiatrin i länet ska spara 30 miljoner kronor. Det hyvlas kostnader på många håll, samtidigt som landstingspolitiker hellre talar om utveckling av psykiatrin. Och den kommer i nästa steg, troligen under 2009. I den plan som landstingsstyrelsen nu antagit läggs det mesta i stöpsleven.

Öppen och sluten vård integreras

Ett förslag är att den öppna och den slutna vården ska integreras. Personalen ska kunna jobba mer flexibelt och finnas i båda vårdformerna.

-Vi har för långa slutenvårdtider i vårt landsting. Det gäller att försöka korta de tiderna så att människor i högre grad kan vårdas ute i öppna vårdformer. Det är det som menas med integration, säger Suzanne Frank.

Vård flyttas till Sigfridsområdet

Mottagningar ute på stan i Växjö, som socialpsykiatrin, kan avvecklas i sin nuvarande form och flyttas till Sigfridsområdet.

-Det innebär ju att vi kan spara in en hel del på de lokaler som vi har ute på stan, säger Suzanne Frank.

Men det här är oppositionspolitikern Anna Fransson, socialdemokrat och andra vice ordförande i landstingsstyrelsen, tveksam till.

-Det kan vara så att patienter som får hjälp på de här platserna ute på stan, kan känna att man blir mer institutionaliserad, om man får hjälp uppe på Sigfridsområdet istället. Det är inte lika dramatiskt att gå till en verksamhet som finns på stan, säger socialdemokraten Anna Fransson.

Uppföljning av vården planeras

Alla förändringar ska följas upp.

-Det är ju så hela tiden när det gäller förnyelse av verksamheter, att man måste kolla upp om det verkligen blev så som man hade tänkt. Det kommer vi självfallet att göra i det här fallet också, säger Suzanne Frank, moderat ordförande i landstingsstyrelsen.


Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".