Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LJUNGBY

Oacceptabelt stänga IVA i Ljungby

Publicerat onsdag 5 mars 2008 kl 06.16

Om specialistsjuksköterskorna fick bättre betalt, skulle intensivvårdsavdelningen i Ljungby inte behöva stänga på nätterna i sommar. Det anser landstingspolitiker från den västra länsdelen - både i majoriteten och i oppositionen.

Det har länge varit svårt att hitta specialistsjuksköterskor, men det här är första gången som Ljungby lasarett kan tvingas stänga intensivvården.

Att stänga IVA på nätterna är inte acceptabelt, säger den moderate fullmäktigeledamoten Göran Giselsson från Markaryd.

- Det är ett stort problem för invånarna i den västra länsdelen, om vi inte kan hålla IVA öppet på Ljungby lasarett i sommar. Generellt är det ett stort bekymmer i hela den kommunala och den landstingskommunala sektorn, att inte utbildning värderas på ett riktigt sätt. De som satsar tid och pengar på att skaffa sig utbildning, de måste också få ett gensvar i sin plånbok, säger Göran Giselsson.

Vänsterpartisten Tryggve Svensson från Ljungby sitter också i landstingsfullmäktige. Han tycker att det är beklagligt om intensivvården på Ljungby lasarett tvingas stänga i sommar.

- Det är ju en försämring till. För ett tag sen tappade vi vårt BB, nu kommer nästa försämring. Det stämmer dåligt med de löften som gavs inför valet, om patienten i centrum och allt vad det hette, som alliansen faktiskt vann valet på, säger Tryggve Svensson.

För att klara verksamheten behöver IVA ytterligare sex specialistsjuksköterskor. På onsdagseftermiddagen träffas sjukhusledningen och klinikledningen för att försöka hitta en lösning. Tryggve Svensson anser att den borgerliga majoriteten borde skjuta till mer pengar. Då skulle det gå att hitta sjuksköterskor, anser han.

- Det handlar om en marknad, och vill man bara betala så finns det säkert sjuksköterskor. Hyr in på kort sikt, och se till att betala sjuksköterskorna ordentligt, så kan man nog rekrytera lite mer fast.

Moderaten Göran Giselsson håller delvis med.

- Det ska löna sig bättre att vara utbildad, säger han.

Då får ni skjuta till mer pengar till lönerna då?

- Ja, om det sen generellt sett behöver skjutas till mer pengar... men till vissa grupper, till dem som skaffar sig utbildning, säger Göran Giselsson, moderat ledamot i landstingsfullmäktige.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".