Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges största skogsvårdsföretag bröt mot svenska avtal

Publicerat måndag 10 mars 2008 kl 05.20

Halva lönen mot svenskar - Sveriges största skogsvårdsföretag, Jan Karlsson skog, satte själv de låga lönerna för de polska skogsarbetarna. 

Sveriges Radio Kronoberg har tidigare berättat att minst tusen polska skogsarbetare har arbetat för halva lönen mot vad svenska skogsarbetare får. Vi kan nu avslöja att Sveriges största skogsvårdsföretag, Jan Karlsson skog, själv satte lönen och bröt medvetet mot svenska avtal.

Det finns ett avancerat upplägg inom skogsbranschen för att försöka kringgå lagar och avtal. Svenska skogsföretag tar in polska skogsarbetare via utländska bemanningsföretag. Men polackerna är inte anställda vid bemanningsföretagen utan är egna företagare. Poängen är bl.a. att egna företagare kan arbeta under minimilön och mer än vad arbetstidslagen säger.

I tidigare intervju sa Jan Karlsson, ägaren till Jan Karlsson skog, att han krävt av bemanningsföretagen att kollektivavtalet skall följas.

- Vi kräver att de skall följa de lagar och avtal som vi har på den svenska arbetsmarknaden. Det har de förpliktigat sig och gjort i de avtal vi har med dem, sa han.

Sveriges Radio Kronoberg har nu tagit del av ett sådant affärskontrakt.

Det första intrycket är att allt följer gängse spelregler - att bemanningsföretagen är fristående mot Jan Karlsson skog. Men så är det inte. Det är Jan Karlsson skog som sätter de låga lönerna. Alltså bryter Jan Karlsson skog mot kollektivavtalet. Detta framgår av affärskontraktet.

Av de 105 kronor i timmen som bemanningsföretaget får, ska de polska skogsarbetarna ha 65 procent - alltså drygt 68 kronor i timmen.

Samma sak gäller när polackerna arbetar på ackord - de får 65 procent av ersättningen.

(För utförligare beräkningar, och för att ta del av utdrag ur affärskontraktet: Se sist i texten.)

Enligt kontraktet får inte heller polackerna någon lön i Sverige. De får istället ett förskott på 2000 kronor per person - för hela planteringssäsongen. Pengar som, enligt kontraktet, ska täcka t.ex. bensin och mat.

Det är inte heller säkert att den polske skogsarbetaren får den lön han arbetat in. Om han åker hem tidigare än vad som bestämts beror det helt på orsaken om han skall få full betalning.

Sveriges Radio Kronoberg har sökt Jan Karlsson, ägaren till Jan Karlsson skog för en kommentar, utan resultat.

(Utdrag ur kontrakt mellan ett utländskt bemanningsföretag och Jan Karlsson Skog AB. Bemanningsföretagets namn har ersatts med X. Namn på en av Jan Karlsson Skogs personal har ersatts med Y)

Planteringskontrakt X 2007

Arbetsförhållanden

Hos en del kunder måste Jan Karlsson Skog AB ha direkt anställd personal, varför det kan komma att bli så att en del av X:s personal tillfälligt anställs direkt av Jan Karlsson Skog AB. Villkoren för detta kommer att diskuteras i varje specifikt fall.

Arbete på lördagar är ett önskemål från X:s sida, men det måste man komma överens om med respektive förman och under förutsättning att denna har möjlighet att bereda arbete då.

Jan Karlsson skog AB tar ansvaret för att bereda arbete 40 tim/veckan (normal arbetsvecka i Sverige). Tillfällig brist på arbete, av någon anledning kommer att kompenseras om det genomsnittliga antalet arbetstimmar per vecka understiger 40 timmar.

För att undvika diskussioner om ansvar i samband med böter eller tillrättaläggande, ska Jan Karlsson Skog AB organisera arbetet så att arbetare från X inte behöver arbeta tillsammans med anställda från andra polska företag eller anställda hos Jan Karlsson Skog AB.

Planering av fälten måste organiseras av Jan Karlsson Skog AB så att resor till och mellan flertal fält under samma dag minimeras. Totalt reseavstånd mellan fälten ska inte överstiga 100 km. Restid överskridande 100 km mellan fälten betalas av Jan Karlsson Skog AB med 50 kr/timme och person. Resor mellan tre eller fler fält betalas på samma sätt.

De anställda från X skall i god tid innan, företrädesvis 2 veckor innan, meddelas när planteringssäsongen ska avslutas, för att kunna planera sin hemresa. Detta måste dock göras efter överenskommelse med Y från Jan Karlsson Skog AB, eftersom kontraktet mellan X och Jan Karlsson Skog AB inkluderar avslutet av allt arbete, varför planteringsarbetarna inte kan resa hem tidigare än detta. Om arbetare beslutar sig för att resa hem tidigare än överenskommits med Jan Karlsson Skog AB ska anledningen till detta avgöra huruvida full betalning för arbetet ska utbetalas.

Betalning

Nettolönen för X:s anställda måste vara minst 65 % av X:s betalning från Jan Karlsson Skog AB.

Ett kontant förskott kommer att betalas ut för att täcka alla utgifter under planteringssäsongen, exempelvis bensin, mat, lön eller telefon. Detta förskott ska vara SEK 2 000 per planterare. Detta skall betalas till X senast en vecka före planteringen påbörjas på våren. 6 000 SEK ska utbetalas per planterare den 1 maj för att säkerställa betalning till Polska folkbankens kontot den 10 maj i enlighet med polsk lag. Dessa pengar lägger X till på fakturorna i slutet av maj.

De två sista fakturorna från X på våren ska betalas inom 2 veckor i enlighet med polsk lag beträffande löner. ”

Regler för reseersättning

Allmänna regler för reseersättning

Antalet personer som färdas i en bil ska vara maximalt.

Kompensation för körda kilometrar betalas endast från övernattningsplatsen till fälten och mellan övernattningsplatser eller till andra platser som förmannen beordrat.

Första betalningen påbörjas vid första övernattningsplatsen till det första fältet.

Sista betalningen slutar vid övernattningsplatsen efter avslutat sista fältet.

Resor till, från eller mellan fälten till följd av korrigering orsakad av otillräcklig planteringspersonal, ersätts inte.

Alla sorters privata resor ersätts inte.

Inkvartering

Jan Karlsson Skog AB bokar nödvändig inkvartering för X:s personal, i enlighet med bästa kombination av avstånd till arbete samt pris. Denna kostnad skall dras av från X:s fakturor.

Om kostnaden för inkvarteringen överskrider 120 SEK/person/natt är Jan Karlsson Skog AB skyldig att informera X i förväg.

X:s personal måste ta med sig och använda egna lakan.

X:s personal måste hålla snyggt och lämna rummet prydligt. Om det förekommer några kostnader för städning av övernattningsplatsen, är X ansvarig för att betala dessa.

Byte av personal av någon anledning MÅSTE Jan Karlsson Skog AB informeras om innan bytet sker.

Ankomst- och avresedatum måste hållas och om det sker förändringar från överenskommen ankomst/avresedatum/tider, måste Jan Karlsson Skog AB informeras snarast.

Priser

Kilometer: Bil 1,80 SEK/km. Måste betalas till föraren

Kilometer: Bil+släpvagn 2,10 SEK/km. Måste betalas till föraren

Arbete per timme betalas av kunden: 105 SEK

Planteringspriser

Bonus

Planteringskostnaderna består av ett baspris, framgår nedan. Detta pris kan antingen bli något över eller något under, beroende på kvalitén på planteringen. Betalning av bonus från Jan Karlsson Skogs AB eller av X kommer att ske efter planteringssäsongen, sammanfattat för vardera kunden.”

Planteringspriser i söder (Söder om Dalälven, stora planteringar i Finland och södra regionerna av Värmland), SEK:

Bazzuka: 0,57 Om fälten inte är kontrollerade 0,55

Haka 1,10 Om fälten inte är kontrollerade 1,08

Planteringspriser i norr (Värmland, Dalarna, små planteringar i Finland och norr om Dalälven) SEK:

Bazzuka: 0,48 Om fälten inte är kontrollerade 0,46

Haka 1,04 Om fälten inte är kontrollerade 1,02

Hjälp med plantering, SEK +0,22

Korrigering av fält orsakade av planterare kompenseras med -0,02 SEK

Plantor som levereras till fältet: 0,06 SEK. X beslutar huruvida plantor ska levereras till fältet eller inte.

________________________________________________

Jämförelser mellan polska skogarbetares löner och kollektivavtalet

Ersättning för de polska skogsarbetarna

Nettolön: 68,25 kronor netto

+ 8,5 procent skatt (skatt för egenföretagare i Polen. Betalas av bemanningsföretaget)

Bruttolön: 74 kronor

Bemanningsföretaget betalar boendet.

Ersättning för svenska skogsarbetare

Snittlön för planterare och röjare: (uppgift enligt skogs- och träfacket)

120 kronor

+ 15,60 kronor (semesterlön)

+ 4,34 kronor (arbetstidskonto)

Summa: 140 kronor

Garantilön 2007 för svenska skogsarbetare (minsta lön då ackorden inte uppfylls)

(Uppgifter: skogs- och träfacket)

Plantörer - ingen yrkeserfarenhet

84 kronor i timmen

+ 10,92 kronor (semesterersättning)

+3 kronor (arbetstidskonto)

Summa: 97,92 kronor i timmen.

Plantörer - tre års/säsongers erfarenhet

93 kronor i timmen

+ 12,09 kronor (semesterersättning)

+3,36 kronor (arbetstidskonto)

Summa: 108,45 kronor i timmen.

Skogsarbetare som både röjer och planterar - ingen yrkeserfarenhet

87,54 kronor i timmen

+ 11.38 kronor (semesterersättning)

+ 3,17 kronor (arbetstidskonto)

Summa: 102,09 kronor

Skogsarbetare som både röjer och planterar - fyra års/säsongers yrkeserfarenhet

96,40 kronor i timmen

+ 12,53 kronor (semesterersättning)

+ 3,49 kronor (arbetstidskonto)

Summa: 112,42 kronor

Ackord

Fri förhandling. Om ackordet går dåligt, garanteras skogsarbetaren lägsta lönen.

OB-ersättning

Efter klockan 17.00: 28,92 kronor i timmen

Lördagar: 45,46 per timma

Söndagar: 68,17 per timma

Övertidsersättning

36,23 kronor i timmen

Resor

Med egen bil, arbetsgivaren ska betala 2,75 kronor per mil. För varje medpassagerare ytterligare en krona.

Resor innan arbetstid: Färdtidsersättning på 6,90 för varje påbörjad mil efter sex mil.

Resor under arbetstid: Full lön

Boende och traktamente

Skogsarbetaren är stationerad på ett ställe i Sverige under anställningen. Om skogsarbetaren skall jobba i en annan del av landet skall arbetsgivaren stå för bostad och det skall utgå traktamente till den anställde på 210 kronor per dag. Kostnaden för resa till den nya orten står arbetsgivaren för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".