Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Polska skogsarbetare

Facket kände till avtalsbrotten

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 13.57

Skogs- och träfacket kände till villkoren för de underbetalda polska skogsarbetarna, men gjorde inget åt det. Det framgår av ett brev som Sveriges Radio Kronoberg tagit del av.

Skogs- och träfacket kände väl till förhållandena och villkoren för de polska skogsarbetare som arbetat i Sverige för hälften av den lön som deras svenska kolleger tjänade. Redan förra sommaren fick fackets ombudsman Per-Åke Pålsson skriftlig information om hur skogsföretag systematiskt bröt mot skatteregler och gällande kollektivavtal. 

-Jag skickade upp det till förbundet, till vår ansvarige där på skogsavtalet, och påtalade att vi måste göra något åt det här. Det svaret jag fick var att man skulle försöka tillsätta en grupp som skulle analysera hur man skulle agera utifrån förbundets sida ut mot företagen. Och vad jag vet blev aldrig den gruppen tillsatt, säger Per-Åke Pålsson.

Skogs- och träfacket fick en utförlig skriftlig beskrivning om det avancerade upplägg som finns inom skogsbranschen, för att kringgå svenska lagar och avtal. Och den här informationen hade facket tillgång till redan i juli förra året. Men det var först i februari i år, efter att Sveriges Radio Kronoberg avslöjat upplägget, som facket reagerade.

-Det här är rena bandittagen, helt enkelt. Jag hittar inte ord. Jag trodde inte det fanns överhuvudtaget, sa Kjell Dahlström, ordförande i Skogs- och träfacket, i en kommentar efter avslöjandet.

Men det här var alltså uppgifter som facket centralt kände till redan då, utan att ha agerat. Så här säger Kjell Dahlström i dag.

-Jag vet inte om jag fått det. Vart det har hamnat någonstans. Jag måste titta. Jag har inget minne av det. Det har jag inte. Inte en susning just nu vart det har tagit vägen.

Vår fortsatta granskning efter avslöjandet i februari om villkoren inom skogsbranschen visar att flera företag, branschorganisationen SLA, Skatteverket och även Skogs- och träfacket kände till, eller i vart fall hade fått skriftlig information, om förhållandena. Ändå kom det ingen reaktion innan Sveriges Radio Kronoberg publicerade uppgifterna.

Skogs- och träfackets ombudsman Per-Åke Pålsson medger nu att facket borde ha agerat tidigare.

-Det är lite dåligt av oss, så att säga, för jag insåg hur allvarligt det var när jag fick det här påpekandet, säger Per-Åke Pålsson.


Anna-Lena Norberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".