Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

RÅ vill pröva utvisning efter dråp i Alvesta

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 17.06

Riksåklagaren (RÅ) vill ha större klarhet i hur domstolar ska hantera utvisningar till oroliga och instabila länder. Därför vill RÅ att Högsta domstolen ska pröva en dom om utvisning av en dråpdömd till Irak.

RÅ VILL HA PRÖVNING AV IRAKUTVISNING

”Det måste finnas tydliga uttalanden från Högsta domstolen vad gäller det underlag domstolen ska ha för att kunna fatta ett välgrundat beslut”, skriver byråchef Stefan Johansson vid RÅ:s kansli och ställer sig därmed bakom den dråpdömde 31-årige irakierns begäran om prövningstillstånd.

Den 24 januari dömdes den irakiske mannen av Göta hovrätt till åtta års fängelse och livstids utvisning för att ha knivdödat en 20-åring vid ett bråk mellan asylsökande i Alvesta i augusti förra året. Tidigare hade mannen dömts i Växjö tingsrätt för mord. Där blev straffet elva års fängelse, men tingsrätten sade nej till kravet på utvisning.

Det är endast utvisningsdelen i hovrättens dom som 31-åringen har överklagat till Högsta domstolen (HD). Han hävdar att han riskerar att avrättas eller torteras om han återvänder till Irak. Hovrätten var oenig i sin bedömning av hur pass allvarligt man ska se på den här risken.

RÅ skriver nu att mannens invändningar mot utvisningen inte utan vidare kan avfärdas. Enligt lag får en person inte utvisas till ett land där han eller hon riskerar att dödas.

Men bedömningen gäller situationen i Irak om flera år, efter att mannen har avtjänat sitt fängelsestraff, och dessutom handlar det om ett land där den politiska och säkerhetsmässiga situationen snabbt kan förändras. Därför anser RÅ att HD måste kräva ett yttrande från Migrationsverket i frågan om eventuellt hinder för att verkställa utvisningen.

”Först när ett sådant yttrande har lämnats anser jag att det finns förutsättningar för mig att uttala mig om huruvida hovrättens utvisningsbeslut bör stå fast eller inte”, skriver RÅ:s Stefan Johansson.

Men, tillägger han, om beslutet om utvisning skulle upphävas så tänker han i gengäld yrka ett strängare fängelsestraff för 31-åringen. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".