Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Förlängd arbetsdag på gymnasiet

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 06.17

Omkring 500 lärare och över 3 000 elever på de kommunala gymnasieskolorna i Växjö får räkna med att arbetsdagen förlängs med en timma, fram till klockan fem på eftermiddagen.

Lokalerna måste användas på ett bättre sätt, anser det moderata kommunalrådet Bo Frank.

- Vi kan inte acceptera att man använder en skollokal 30 timmar i veckan i 178 dagar om året. Självfallet måste man kunna använda skollokalerna längre. Det måste kunna vara undervisning mellan klockan åtta och fem måndag till fredag, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

Utredning om att förlänga arbetsdagen på dom kommunala gymnasieskolorna i Växjö pågår.

Men redan nu är beskedet från kommunalrådet till elever och lärare att arbetsdagen från och med höstterminen 2009 kommer att förlängas med en timma på de kommunala gymnasieskolorna i Växjö, från klockan fyra som gäller i dag fram till klockan fem på eftermiddagen.

- Jag tycker det är jättedåligt. Man ska inte behöva komma hem så sent på kvällen och inte kunna göra något annat. Man måste ha fritid också.

- Det blir ju ingen fritid om man kommer hem vid sju om man nu har läxor.

Det säger Isabelle Berg från Alvesta och Frida Karlsson från Grimslöv. Båda går på Kungsmadskolans frisörsprogram och pendlar in till Växjö.

Över 40 procent av Kungsmadskolans elever är pendlare och påverkas mycket av förändrade arbetstider.

Även från fackligt håll har det kommit invändningar mot planerna på att förlänga arbetsdagen.

Men behovet av att utnyttja lokalerna bättre än i dag väger tyngre än eventuella nackdelar, anser Bo Frank.

- Vi kan inte ha en massa lokalytor som står tomma och kostar en massa pengar. Vi måste tänka på ekonomin.

En förhoppning är att en förlängd arbetsdag ska skapa lokalutrymme som i vart fall delvis löser den utdragna frågan om var Komvux ska placeras i framtiden.

En annan förhoppning är att det här också ska påverka de kommunala bidragen till friskolorna, enligt Bo Frank.

- Vi betalar faktiskt också pengar till friskolorna efter hur kommunen använder sina pengar. Om kommunerna inte använder sina pengar effektivt får friskolorna ett högre bidrag från kommunen. Om då friskolorna använder sina lokaler mer effektivt än kommunen, det är klart att friskolorna då kan tjäna en slant på detta. Och det är inte rimligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".