Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Facklig kritik mot längre dagar på gymnasiet

Publicerat fredag 2 maj 2008 kl 13.36

Planerna på att förlänga arbetsdagen med en timma, fram till klockan fem på eftermiddagen, på de kommunala gymnasieskolorna i Växjö möts av kritik från fackligt håll.

- Jag hoppas att detta inte genomförs, säger Johan Karlsson på Lärarnas Riksförbund.

Omkring 500 lärare och över 3 000 elever berörs.

Det är framför allt eleverna som är de stora förlorarna, anser Johan Karlsson som själv är språklärare på en av de tre gymnasieskolorna i Växjö, Kungsmadskolan.

- Det vi ser är att det blir en orimlig situation för eleverna, både ur pedagogisk synpunkt och när det gäller deras fritid.

Men även förutsättningarna för att göra ett bra jobb för lärarna försämras av förlängda arbetsdagar.

- Det blir jus vårare att ha bra kvalitet i undervisningen om man börjar en lektion klockan 16 eller 17 till och med. Ur den synvinkeln är det inte attraktivt, säger Johan Karlsson:

Dessutom innebär det här också en uppenbar konkurrensnackdel för dom kommunala gymnasieskolorna i friskoletäta Växjö, säger han.

- Det är ju sämre arbetsvillkor och vi kanske får en flykt från de kommunala gymnasieskolorna. Det kanske inte är så attraktivt att jobba på en skola där man jobbar mellan 8 och 17.

Tankarna på att förlänga arbetsdagen möts också av kritik från elever - inte minst från elever som pendlar och över 40 procent av eleverna på till exempel Kungsmadskolan pendlar in till Växjö.

- Jag tycker det är jättedåligt. Man ska inte behöva komma hem så sent på kvällen och inte kunna göra något annat. Man måste ha en fritid också, säger Isabelle Berg från Alvesta till Sveriges Radio Kronoberg.

Inga beslut är fattade ännu men beskedet från det moderata kommunalrådet i Växjö, Bo Frank, är att arbetsdagen ska förlängas från höstterminen 2009. Anledningen är att skollokalerna behöver användas på ett bättre sätt, säger Bo Frank.

- Vi kan inte acceptera att man använder en skollokal 30 timmar i veckan i 178 dagar om året. Självfallet måste man kunna använda skollokalerna längre. Det måste kunna vara undervisning mellan klockan åtta och fem måndag till fredag.

Johan Karlsson:

- Som jag ser det så finns det i dag ett bra lokalutnyttjande. Jag ser det inte som att vi utnyttjar lokalerna dåligt. Det tycker jag inte.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".