Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förlängd skoldag kan drabba SFI

Publicerat lördag 3 maj 2008 kl 08.44

Förlängda arbetsdagar på gymnasieskolorna i Växjö riskerar att komplicera studierna för framför allt de elever som läser Svenska för invandrare, SFI.

En elev som läser SFI gör det under halva dagen, resten av studietiden under dagen kan det handla om olika studiebesök, samhällsinformation eller till exempel praktik. Det innebär att Komvux inte styr över deras tider fullt ut. Därför finns det en begränsning i hur SFI-eleverna kan schemaläggas, konstaterar Komvux chefsrektor Robert Holmblad.

- De behöver följa sina praktikarbetsplatsers tider, säger han.

Arbetstiden på gymnasieskolorna i Växjö ska förlängas med en timma, fram till klockan fem på eftermiddagen, från och med hösten 2009. Det beskedet ger det moderata kommunalrådet Bo Frank, som Sveriges Radio Kronoberg rapporterade om på fredagen.

- Vi kan inte ha en massa lokalytor som står tomma och kostar en förfärlig massa pengar, säger han.

Att förlänga arbetsdagen har mötts av kritik från både elever och fackliga företrädare. Det försämrar förutsättningarna att ha en bra fritid, sena lektionstider är sämre ur ett pedagogiskt perspektiv och det innebär också konkurrensnackdelar för de kommunala gymnasierna i friskoletäta Växjö, enligt kritikerna.

Och det här påverkar också Komvux som - enligt den planering som gäller i dag - ska lämna sina nuvarande lokaler på Storgatan 50 till nästa höst för att flytta till gymnasieskolan Teknikum alternativt Norrtull i stället. Det innebär att Komvux omkring ett tusen elever per termin ska vara med och dela på de lokaler som en förlängd arbetsdag är tänkt att skapa. Hur stora lokalytor som går loss på det här sättet är fortfarande oklart. Men för Komvux del så är det viktigaste med en flytt att all vuxenutbildning ryms på ett och samma ställe, säger Robert Holmblad.

- Därför att vi har studerande som både läser grundläggande svenska och en gymnasiekurs. Vi har studerande som läser på våra yrkesutbildningar men som också läser enstaka gymnasiekurser. Så för våra studerandes skull menar vi att de inte ska behöva gå runt stan för att leta efter vilken lokal man ska vara i när man följer vuxenutbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".