Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ljungby

Järnvägsområdet i Ljungby engagerar

Publicerat söndag 4 maj 2008 kl 08.03

Ljungby centrum ska förändras. I det arbetet har politikerna tagit fram en plan där de kommer med ett antal förslag.

I fredags gick tiden ut för synpunkter på centrumplanen och det är frågan om järnvägsområdet som engagerar mest. Partiet Kommunens bästa menar att möjligheten till framtida järnvägskommunikationer bör bevaras i centrala Ljungby.

- Det är en överlevnadsfråga för kommunen och vi måste se framåt, vi kan inte bara titta på nuet idag. Blir vi utan järnväg i framtiden, så kommer vi långsamt att börja tyna bort, säger Alf Johansson som är partiordförande för Kommunens bästa.

Målsättningen med den nya centrumplanen är att Ljungby ska ha ett levande och attraktivt centrum samt en bra trafikmiljö.

Några av förändringarna som föreslås är att man vill skapa en tät centrumkärna för att öka attraktiviteten, man vill öppna upp området kring ån Lagan mot centrum och på lång sikt ersätta eller integrera industriområdet med bostadsområden. Men den förändring som väckt mest synpunkter från allmänheten, organisationer och myndigheter är järnvägsområdet där centrumplanen föreslår byggnation av bostäder, resecentrum, parkering och handel.

Medan Alf Johansson från partiet Kommunens bästa menar att järnvägen behövs för att Ljungby ska överleva som industriort, menar Olle Bolmelind från Centrumföreningen att man måste ta bort järnvägen och bebygga järnvägsområdet för att Ljungby ska utvecklas.

- Det här järnvägsområdet har legat som ett dött område mitt i centrum. Det är ett väldigt stort område och det har förfulat centrum och det har också hindrat utvecklingen. Eftersom det finns efterfrågan på både mark för bostäder och affärsbebyggelse så tycker vi att det är viktigt för stadens fortsatta utveckling att vi kan ta de här centrala utrymmena i anspråk, säger Olle Bolmelind, centrumledare för Ljungby Centrumförening.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".