Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rektorer varnar för besparingar

Publicerat tisdag 10 juni 2008 kl 05.29

När de kommunala gymnasieskolorna i Växjö måste spara pengar, kan det leda till sämre studieresultat och till att fler elever lämnar skolan utan slutbetyg. Den varningen kommer från några av gymnasierektorerna.

De kommunala gymnasieskolorna i Växjö har fått mindre pengar i år. Nu har de redovisat till politikerna i gymnasienämnden vilka konsekvenser besparingarna kan få.

Katedralskolan, som har 1.200 elever och en budget på 70 miljoner kronor, ska spara runt 1,3 miljoner kronor, enligt chefsrektorn Yngve Filipsson.

-Vi kommer att avstå från att återbesätta en halv tjänst som studie- och yrkesvägledare, och en tjänst som speciallärare, som det ser ut nu. Dessutom inför vi ett inköpsstopp, fram tills vi vet vilken ekonomi vi har för hösten, och det vet vi i september, säger Yngve Filipsson.

Det är först i september det är klart exakt hur många elever som ska gå på skolan, och med varje elev följer en summa pengar. Enligt Yngve Filipsson kan de indragna tjänsterna leda till sämre studieresultat.

Kungsmadsskolans chefsrektor Klas Gummesson varnar för att fler elever kommer att sakna slutbetyg. Ekonomin går före pedagogiken, skriver han i sin konsekvensanalys. Yngve Filipsson på Katedralskolan håller med.

-Det står tydligt och klart att om det blir en konflikt mellan målformulering och ekonomi så är det ekonomin som gäller, och det är ju något som gällt i kommunen under ett antal år. Det är det uppdrag vi har att rätta oss efter, och vi måste göra det bästa av de ekonomiska förutsättningar som politikerna ger oss, säger Yngve Filipsson.

Gymnasienämndens ordförande, centerpartisten Jenny Löwerot, säger till Sveriges Radio Kronoberg att gymnasieförvaltningen måste spara, eftersom man gick back med runt tre miljoner kronor förra året. På onsdag tar politikerna upp frågan, men några nya pengar kan rektornerna inte räkna med, enligt Jenny Löwerot.

Katedralskolans chefsrektor Yngve Filipsson säger att Katedralskolan håller god kvalitet, men att det behövs mer pengar för att bibehålla den kvaliteten.

-Vi har minskat och effektiviserat under ett antal år, och nu är vi nere på en nivå där det inte går att göra det längre, säger Yngve Filipsson.

Angela Wiese

angela.wiese@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".