Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hybridlärk nytt alternativ för skogsbrukare

Publicerat onsdag 16 april 2003 kl 17.06
I södra Sverige finns det mycket granskog. Men gran är inte enda alternativet för skogsbrukare. Jägmästare Marie Larsson-Stern visar i en licentiatavhandling att hybridlärk kan vara ett väl så ekonomiskt alternativ.
Hybridlärken är en korsning mellan japansk och europeisk lärk. Den växer betydligt snabbare än gran i sin ungdom och kan odlas med betydligt kortare omloppstider. - Lärken kan slutavverkas vid 35-40 års ålder. Gran behöver 20 år till, säger Marie Larsson-Stern, som jobbar som distriktschef vid Sveaskog i Växjö. Samtidigt som den är ekonomisk att odla ger lärken ett mer variationsrikt och ljusare landskap eftersom den tappar barren på vintern. - Man får en helt annan vårflora i ett lärkbestånd än i granskog, säger Marie Larsson-Stern.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.