Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Matavfall ska bli fordonsgas

Publicerat tisdag 2 september 2008 kl 06.41

Växjö kommun vill använda invånarnas sopor till att framställa fordonsgas till bilar. Men miljösatsningen leder troligen till högre avfallstaxor för medborgarna.

Idag bränns både matavfall och andra sopor upp. Men i framtiden ska växjöborna sortera sina sopor i två kärl: ett för organiska sopor som ska bli fordonsgas, och ett för andra sopor som även i fortsättningen skickas till förbränning. 

Kommunens miljösatsning kommer troligen att leda till höjd avfallstaxa för medborgarna.

-Den här hanteringen kommer ju att kosta lite mer och det betyder att renhållningstaxan måste höjas i den mån det behövs för att täcka de här extrakostnaderna. Så det blir en fördyring och det kommer att påverka taxan, säger kommunens tekniska chef Kjell Gustafsson.

Projektet kan starta om tre år

Förslaget finns i en utredning som ska presenteras för tekniska nämnden i slutet av september. Enligt planen i utredningen skulle det nya systemet kunna vara på plats till halvårsskiftet 2011.

Kjell Gustafsson tror att många kommer att acceptera det, trots att det innebär mer jobb för den enskilde och en högre avfallstaxa.

-Med tanke på klimatpåverkan som det skrivs väldigt mycket om idag så är det ju ett steg i rätt riktning att ta hand om vårt avfall på rätt sätt och vi tycker då att det första vi måste göra är att sortera bort det organiska för att kunna använda det i kretsloppet på rätt sätt, säger Kjell Gustafsson.

Anläggning byggs ut för 100 miljoner kronor

Om förslaget från tekniska förvaltningen faller politikerna på läppen så krävs investeringar på strax under 100 miljoner kronor i den anläggning som redan idag finns vid Sundets reningsverk i Växjö. Där produceras idag fordonsgas som räcker till att driva ett 40-tal fordon. Men med hjälp av kommuninvånarnas avfall skulle det enligt planen producera tillräckligt med gas för att försörja både en mack för allmänheten och stadsbussarna inne i Växjö med drivmedel.

”Inget motstånd från politikerna”

Och det blir nog dubbla sopkärl för invånarna i Växjö kommun om några år. För tongångarna under arbetet med projektet har hittills varit positiva, det säger Julia Ahlrot, verksamhetsutvecklare som arbetat med utredningen.

-Projektet ser idag ut som om att det ska bli av, vi har inte stött på något politiskt motstånd mot projektet, säger verksamhetsutvecklaren Julia Ahlrot.


Jens Pehrson
jens.pehrson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".