Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Strid om mast fortsätter

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 05.16

De som bor i området Norr i Växjö kommun är glada i dag.

Anledningen är att länsstyrelsen har givit dem rätt i den mångåriga tvisten om den 25 meter höga mobilmasten mitt i bostadsområdet.

Masten är för hög och ska inte stå där - det strider mot detaljplanen enligt länsstyrelsen.

Ett beslut om gläder Annika Karlsson Ströberg, som bor i närheten av masten:

- Det känns jätteskönt att våra argument bitit, säger hon.

Och argumenten som Annika Karlsson Ströberg och 100-tals andra som bor på Norr förgäves försökt få Växjö kommun att lyssna till, är att en mast av det här slaget inte ska stå i ett område med så mycket folk i närheten.

Här finns skolor, hus, lägenheter och vårdbostäder och så vidare. Och enligt Länsstyrelsen strider masten- som redan är byggd och i gång - mot detaljplanen, bland annat eftersom den är så hög:

”Masten kommer att bli 25 meter hög, trots att detaljplanen anger att högsta tillåtna byggnadshöjd är 3,5 meter. Enligt Länsstyrelsens bedömning kan uppförandet av en anläggning på den aktuella platsen samt avvikelserna från bestämmelserna i detaljplanen inte anses vara i enlighet med syftet med detaljplanen och därför inte utgöra en mindre avvikelse från densamma. Det överklagade beslutet skall därför upphävas”

Men enligt Nils Fransson (fp) ordförande i Byggnadsnämnden i Växjö kommun har Länsstyrelsen fel:

- Som myndighetsnämnd måste vi följa dom lagar och regler som finns på¨en sådan här verksamhet och det har vi gjort, hävdar Nils Fransson.

Men även om Länsstyrelsen nu gett dom boende rätt, är striden om den 25 meter höga mobilmasten inte över. Bolaget som fått tillstånd att bygga den, kommer att överklaga länsstyrelsens beslut, enligt Nils Fransson.

Karin Ernstsson

karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".