Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Växjö

Nytt sätt att arbeta mot droger

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 14.45

Ett nytt sätt att informera högstadieungdomar om droger och alkohol testas i höst av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Den enda skolan i Sverige där man genomför projektet är högstadiet på Teleborg Centrum i Växjö.

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har i tio år drivit en hemsida där man informerar ungdomar på olika sätt. Nu prövar organisationen att förnya sitt sätt att nå ungdomarna. Det ska ske genom att eleverna på skoltid får möjlighet att chatta med personer från CAN och ställa frågor och diskutera om olika ämnen för att få upp ögonen för drogproblematiken.

Enda skola där man testar detta under hösten är högstadieskolan Teleborg Centrum i Växjö.

- Här på Teleborg kommer vi träffa ungdomar i verkligheten istället för bara via hemsidan. Säger Evelina Johansson från CAN.

Under onsdagen träffade hon och hennes kollegor elever i årskurs sju. Under tre tillfällen under hösten kommer eleverna kunna chatta med personer från CAN. Allt följs upp med en utvärdering efter hösten. Om allt går bra och lärarna och CAN är nöjda så är tanken att projektet ska fortsätta under hela högstadiet.

- Det vi gör under hösten är bara ett sk pilotprojekt men ger utvärderingen ett positivt utslag så kommer vi vara här i tre år. Säger Evelina Johansson från CAN.

Att man väljer att chatta med eleverna är för att det är lättare att våga ställa frågor då man är anonym och hela klassen inte lyssnar. Något som eleven Alva på Teleborg Centrum tycker är bra.

- Det känns enklare att chatta då man kan vara anonym. Man kan ställa andra frågor än man kanske vågat göra annars.

En av initiativtagarna till projektet är Karin Andersson som är skolsköterska på Teleborg Centrum.

- Det är ju detta vi har saknat tidigare. Trots att vi informerat mycket så har vi inte nått ungdomarna fullt ut och det gör vi via chatt och webb.


Jocke Wallgren
jocke.wallgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".