Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Största jordskalvet på över 100 år

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 16.55

På tisdagsmorgonen skakades hela södra Sverige av ett jordskalv. Skalvet motsvarade 4,7 på richterskalan. Men exakt hur mycket det har skakat här i länet, vet man inte riktigt än på Seismologiska institutet i Uppsala.

- Vi kommer senare att beräkna rörelsemönstret mer noggrant och utifrån det kan vi sedan göra prognoser på var de största skakningarna var, säger Reynir Bödvarsson på Seismologiska institutet i Uppsala.

Vissa har känt att sängarna har hoppat och andra har inte känt av jordskalvet alls och det är något som enligt Reynir Bödvarsson är helt naturligt.

- Det är inte jämn strålning från själv jordskalvet. I vissa riktningar är det mycket större signal än i andra.

SOS Alarm nedringda

Men även om det är för tidigt att säga var det var som värst, är det iallafall klart att det skakade ordentligt i Kronobergs län i morse. SOS Alarm i Växjö blev fullständigt nedringda med frågor om vad det var som hade hänt, och extrapersonal fick sättas in för att kunna emot alla samtal.

Enligt chefen för SOS Alarm, Ola Johannesson, har dom inte fått några samtal om att någon människa ska ha skadats i samband med skalvet. Och han har heller inga uppgifter om materiella skador.

Länsstyrelsens försvarsdirektör Linda Kazmierczak säger att den snabba och omfattande rapporteringen här i radion har spelat en viktig roll för medborgarna, och det finns från länsstyrelsens sida inga planer på vidta några särskilda åtgärder med anledning av jordskalvet i morse.

Finns risk för efterskalv

Reynir Bödvarsson på Seismologiska institutet berättar att det kan finnas risk att byggnader som redan är i dåligt skick har skadats av morgonens jordskalv. Det finns även i nuläget risk för efterskalv, säger Reynir Bödvarsson.

- Sannolikheten är hög för efterskalv men sannolikheten är att de är så små att ingen känner av dem. Något enstaka skalv som man känner av kan förekomma i närheten av skalvets epicentrum under dagen eller morgondagen. Men det kommer i så fall vara mycket mindre än det vi upplevde imorse.

  • Läs även följande artikel om jordskalvet:

Karin Hellzén
karin.hellzen@sr.se 

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".