Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Idrottsprogram hotade

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 16.56

De vanliga gymnasieskolornas idrottsprogram ska bort. Det föreslås i en ny gymnasieutredning. Nu har bland annat Kungsmadskolans rektor i Växjö lämnat in en skrivelse till utbildningsdepartementet för att få behålla den specialutformade idrottsutbildning på skolan.

Samuel Toll är elev på Kungsmadskolans Samhäll- och lagidrottsprogram, han tycker inte om förslaget.

- Jag tycker det är tråkigt, det blir inte lika kul i skolan om man inte får röra på sig. Det är lättare att jobba i skolan då, så mår man bättre också, säger han.

Samuel Tolls skola, Kungsmadskolan i Växjö skulle kunna vara vilken skola som helst i Sverige, med sina avlånga korridorer och plåtskåp längs väggarna, så här års har man även satt upp affischer med julhälsningar på 51 olika språk överallt. Men på den här skolan kan man studera lagidrott med samhällsbas, vilket innebär att eleverna förutom att de får en hel del lagsport på lektionstid, även kan ta studenten med behörighet till de flesta utbildningar på högskolenivå.

Men nu har en ny gymnasieutredning lagt fram ett förslag om att den här typen av specialutformade program ska bort, på såväl kommunala skolor som friskolor. Detta gäller alla utbildningar som inte är nationella program, det vill säga program där Skolverket beslutat vilka kurser, utöver kärnämnena, som ska vara obligatoriska. Enligt den nya gymnasieutredningen, ska alla specialutformade program, alltså program som kommunerna själva tar beslut om, bort. 

Förslaget att ta bort de specialutformade programmen, har fått kritik från många håll. Men nu föreslår företrädare för Växjös kommunala gymnasieskolor, samt tretton andra kommuner, i en skrivelse till utbildningsdepartementet, att det ska finnas idrottsprogram i respektive skolor även när de specialutformade programmen försvinner. Martin Wikerstål är rektor för Kungsmadskolan i Växjö. 

- Det finns ett förslag i utredningen om att programmet som ska ersätta barn - och fritidsprogrammet, kan få en idrottsinriktning. Men det programmet är inte tänkt för de elever som ska fortsätta studera. Det ger inte samma möjlighet att studera på högskolenivå, säger han.

Ungefär 20 000 elever går idag på olika specialutformade idrottsprogram, och förutom de programmen så finns det ett 60- tal Riksidrottsgymnasier runt om i landet. Men det räcker inte enligt Martin Wikerstål.

- Det finns för få platser på de här riksidrottsgymnasierna och det är inte så lätt för en 15-åring att flytta till Göteborg utan sin familj, säger han.

Gymnasieutredningen har varit ute på remiss och ligger nu på departementet för propositionsskrivande, det är alltså inte helt säkert att de specialutformade programmen försvinner än.

Sara Moein
sara.moein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".