Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skogsföretagare från Växjö JO-anmäler skattemyndigheten

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 08.42

En skogsföretagare från Växjö JO-anmäler skatteverket för att inte ha någon kontroll över utländska företag som arbetar i Sverige.

Han anser att många utländska företag inte betalar sociala avgifter i Sverige och att svenska företag slås ut eftersom de inte kan konkurrera med så låga priser.

- Framförallt när det gäller de sociala avgifterna så har skattverket inte något fungerande system för att följa upp att sociala avgifter betalas på det sätt som de skall göras, säger Olle Sundin, VD för Sundin skogsplantor.

Skatteverket har verktyg att kontrollera utländska företag, anser Olle Sundin, men skatteverket använder sig inte av dem. Det leder till snedvriden konkurrens när utländska företag inte betalar de sociala avgifterna i Sverige, vilket de i de allra flesta fall skall göra.

- Konkret innebär det att vi har 40 procent högre lönekostnader än vad de utländska företagen har, förutsatt att de betalar samma avtalsenliga löner som vi betalar.

Kan ni konkurrera?

- Inte i längden. I längden kommer vi att slås ut om inte myndigheterna ser till att vi kan konkurrera på lika villkor, säger Olle Sundin.

Även om Olle Sundin gjort Jo-anmälan mot skatteverket anser han att även de stora skogsbolagen har ett ansvar. De borde förstå att allt inte går rätt och riktigt till.

- Man kan få röjningar utförda för runt 200 kronor i timmen inklusive arbetsledning, kostnad för bil och utrustning. Alla förstår att om man jämför med vad man skall betala för en hantverkare som kommer hem, hur många hantverkare kan man få för 200 kronor?

Förutom snedvriden konkurrens drabbas även den utländska arbetskraften, anser Olle Sundin.

- Göran Persson pratade om när vi fick de nya EU-medlemmarna att vi skulle få social turism, istället blev det tvärtom. Det blev en social kolonialism. Vi tog hit folk och gav inte dem de sociala förmånerna de skall ha.

Anna-Lena Norberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".