Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Landstinget

Kostnaderna för hyrläkare har ökat i år

Publicerat måndag 22 december 2008 kl 07.03

Kostnaderna för hyrläkare ökar i hela landet, det visar en genomgång som Sveriges Radios reporternätverk gjort. Också i Kronobergs landsting ökar kostnaderna, men räknat i pengar är det bara Gotland som lägger mindre pengar på hyrläkarna än vad Kronobergs landsting gör.

- Vi har en god egen tillgång på läkare i vår organisation så att i reda pengar har vi en liten utgift för hyrläkare jämfört med andra landsting, säger landstingsdirektören Börje Lindqvist.

Stor ökning men liten kostnad

Under 2008 visar prognosen att hyrläkarna kostar landstinget Kronoberg drygt 12 miljoner kronor. En ökning med 30 procent jämfört med 2007. En stor ökning kan man tycka men det enda landsting som har en lägre kostnad för hyrläkare under 2008 är alltså Gotlands landsting.

Grannlänen Kalmar och Blekinge hade som jämförelse en kostnad för hyrläkare under 2008 på cirka 30 respektive 25 miljoner kronor.

En av anledningarna till att Kronobergs kostnader i jämförelse är låga är att man arbetar hårt med att locka till sig läkarstudenter som sedan kan fungera som en bas att rekrytera nya läkare ur säger Börje Lindqvist.

- Det är faktiskt så att vi får väldigt goda omdömen när våra utbildningsdoktorer värderar på vilket sätt de blivit omhändertagna och hur deras handledning genomförts. Det bidrar till att vi har ganska så lätt att få nya unga läkare in i vår organisation.

Måste arbeta aktivt

Under 2008 har i snitt ett tiotal hyrläkare varit anställda för att man ska klara av läkarbehovet inom primärvården på cirka 100 läkare.

Kampen om läkare är hård mellan landstingen och Börje Lindqvist säger att man måste jobba aktivt för att vara en attraktiv arbetsgivare. Det betyder bland annat att man måste samverka med näringslivet i regionen eftersom att läkare som kommer ofta har en man eller en fru som också behöver jobb.

- Det gäller att hitta en sysselsättning för hela familjen, säger Börje Lindqvist.

Jens Pehrson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".