Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Markaryd

JO-anmält kommunalråd tillbakavisar kritik

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 13.53

Markaryds kommunalråds bråk i höstas med tidningen Smålänningen har nu hamnat på justitieombudsmannens JO:s bord. En anonym kommunanställd undrar om man verkligen får bete sig som kommunalrådet gjorde. Bengt Germundsson (kd) tillbakavisar kritiken.

Bakgrunden till bråket mellan tidningen Smålänningen och Bengt Germundsson är en tidningsartikel om den kommunala budgeten.

Bengt Germundsson hade synpunkter på rapporteringen som enligt honom var felaktig. Efter många turer, samtal och mail till tidningens ledning skrev Bengt Germundsson till sist ett brev till Smålänningen och hävdade att journalisten bedriver smutskastning mot Markaryds kommun.

Undanber sig samarbete
I brevet från Germundsson kan man också läsa: ”Jag
undanbeder mig fortsättningsvis allt vidare samarbete med NN ( journalistens namn). Jag kommer inte heller att svara på frågor eller kommentera någon form av skriverier som har sitt ursprung från NN.s penna eller tangentbord. Jag kommer att uppmana mina medarbetare att agera på samma sätt. Jag kommer att i de publika sammanhang, träffar med näringslivet etc. att tala om hur Smålänningens medarbetare NN har agerat”.

I brevet till JO undrar den kommunanställde, som inte skrivit under med sitt namn av rädsla av bli av med sitt jobb, om det verkligen är okej att en hög kommunal representant skrämmer eller trakasserar en journalist på det viset och vill att JO på egen hand skulle undersöka om det är ett brott att göra på det här viset.

Inte uppmanat till bojkott
Bengt Germundsson säger till Sveriges Radio Kronoberg att han tre gånger offentligt sagt att han tagit tillbaka raderna i brevet om att uppmana till bojkott. Han säger att han aldrig heller har uppmanat till bojkott. Ändå blir han nu JO-anmäld. Vad drar han för slutsatser av det?

– Att media skriver och säger vad man vill och inte tar hänsyn till sakliga och korrekta uppgifter.

På frågan om vilket ansvar han själv har i den här historien säger Bengt Germundsson:

– Ansvaret kan ju ligga i att man håller tyst, och då kan man ju fundera över hur demokratin fungerar om vi politiker skräms till tystnad.

Karin Ernstsson
karin.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".